Kummalisel kombel ei ole mul silmade tundlikkus vanusega selle võtmes muutnud, vähemalt mitte tajutavalt. Üldine nägemisteravus on loomulikult langenud märgatavalt.
Ca 22a tagasi olen siinsamas foorumis kirjutanud nii:
"Eile õhtul pimedaga töölt koju sõites, liikus vastutulev autoderivi tiheda liikluse tõttu väga aeglaselt, ning juhuslikult oli ülekäigu raja ees peatunud vastutulev auto, Daewoo vist, millel põlesid vaatamata selgele ilmale nii udutuled kui ka lähituled. Kui ma instinktiivselt ei oleks hoogu maha võtnud ja peatunud oleks ma suure tõenäosusega vasakult poolt teed ületanud jalakäiatele otsa sõitnud, sest korealasest kiirgav valgus oli piisavalt tugev et seal tulede kõrval liikunud jalakäijaid mitte näha."
Oskan endiselt pilgu fokusseerida sinna kus valgusreostus kõige väiksem on, et võimalikult ohutult kohale jõuda vaatamata tasase taipamisega tegelaste lõpmatutele katsetele seda muuta :-)
Olen viimase aasta vältel taas väga sageli maanteedel pimedal ajal liiklemas ning saan kinnitada Kärsa väljatoodut, et kaasaegsete tulede tehnilised probleemid on läinud massidesse ning paljukiidetud LED-maatriks (anti-glare funktsiooniga) tuled võivad nende kasutajale tunduda ülivõimsad aga sellel on oma hind kaasliiklejate ohutuse arvelt.
Raskeveokite tulede probleemidest võiks ilmselt lausa eraldi teema teha. Kõige hullemad seejuures taaskord need, kes kasutavad koos põhituledega udutulesid. Nn. professionaal tuleks pikema jututa panna sellise tegevuse eest esseed kirjutama. Mõni võib-olla jääb järgmist vahetust ootama, sest kirjaoskus ei pruugi muust mõttemaailmast oluliselt erineda ...
Need millel väikesed seasilmad stangedes, nende mõttest ei saa üldse aru, suurt erinevust ääretuledest pole. Milleks üldse, et müügimees saaks lihtsalt lisadesse linnukese panna ja ülevaatuseks jamada.
viimase 15 aasta masinatel enamusel kaugtulesid nagunii pole, see et 2 posti rohkem helkima hakkab, seda ei saa valgustamiseks arvestada. Liiga palju pimedas sõitu ja hea mängu jälgida. B7 passatil ikka täis masendav, vahet pole milledele lülitatud, näha ikka midagi pole.
Liuglevale Lumehelbekesele: kas piisab tehnoloogiast või tahad nimekirjana kõiki mudeleid, millel seda või selle moodsamaid analooge kasutatakse? ;) https://www.youtube.com/watch?v=QIR_LzriXYE
Ei kandideeri pudelile, sest sain juba aru, et küsimus oli konksuga - üks osa turvalisusest sõltub ka vastutulijatest, kes peavad saama aru, et teekumeruste taha jäävate udukate kohal üldse auto on.
Tore, kui tehakse vahelduseks ka selliseid teemasid, mille saab nädala pärast lukku panna;)
Küsimus ise pole vast kõige targem, aga teema on tegelikult hea. Viimase kuu jooksul on tulnud müüki sellises koguses "kuurileide" ja pühapäevaautosid, mida pole nähtud terve auto24 ajaloo jooksul. Paljud autod müüaksegi ainult kinnistes gruppides või oma tutvusringkondade kaudu ja paljud neist müüakse ära tundide jooksul. Väidan selle pealt, milliseid rariteete siin oma tutvusringkoonas kollektsioneerijad kokku on kõik ostnud. Mittesõitvate projektide ja "projektide" valik on muidugi veel suurem (ning ostja jaoks soodsam). Vähemalt mingigi "kasu" automaksust, kuigi see ei kaalu üles seda kahju, kui palju autoajalugu seetõttu Eestist jäädavalt välja on müüdud.
Sellepärast ongi küsimus ise juba oma olemuselt vale, et "milline osta enne" ei saa põhineda võõra inimese soovitusel, vaid isiklikul turu tundmisel, isiklikel teadmistel ja käelistel oskustel auto(markide-mudeli)te osas ja erakordselt kiirel reageerimisvõimel kõikmõeldavates müügikanalites. Investeeringute puhul on mõistlikum riske hajutada: ostes praegu 10tk 3500e maksvaid autosid on lihtsam saavutada paremat tootlust kui ainult ühele 35K "investeeringule" panustades, sest investeering vajab omakorda tagatist, kindlustamist jne. Enamus inimesi ei kujuta ettegi, milliseid haruldusi maal laudad-küünid täis on. Pean silmas just neid, mida 3,5K eest ammu enam keegi ei müü, kuid mis on enne hoiustamiskohta minekut vahetanud omanikku viskipudeli vms eest. Aasta viimasel nädalal leidub meeleheitlikke nii ostjate kui ka müüjate hulgas;)
Lihtsustatud vastus küsimusele oleks, et mistahes auto, mille puhul registreerimismaks on nii suur, et see mõjutab otseselt ostuotsust. Mõne fossiilipõletaja puhul muutus välismaalt sellise auto Eestis registreerimine isegi kopika jagu odavamaks (rääkimata särtsukatest), ilmselgelt pole selliseid autosid mõtet osta enne uut aastat;)
Võibolla mõni restaureeritud uunikum, kui on koht, kus seda hoida. Neid inimesi on ka tulevikus piisavalt, kes huvituvad just vanadest autodest, millega igapäevaselt plaanis sõita pole või jätta nn. muuseumieksponaadiks.
Olen vaadanud, et selliste autode hinnad on päris kõrged, kui on originaalseks jäetud ja korralikult ära restaureeritud ja need hinnad madalamaks kindlasti ei lähe. Ma ei räägi sapakast ega zigulist vaid veel vanematest autodest.
Ma miskis Facebooki marketplace's nägin paar nädalat tagasi, ausalt ei viitsi praegu otsida, sest pole suurema ekraani ligipääsu kuni reedeni. Kui selleks ajaks ei leia, siis kerin läbi ja otsin ülesse.
Pole korras, esimesed vedrukausid on raudselt läbi ja karpide tagaotsad. Kui pole, siis 90% juhtudel makroga parandatud ja pahtel peale. Ma neid piisavalt palju näinud, et võib julgelt öelda, pole olemas enam ühtegi 10+ aastat Mazda6'te, mis poleks keevitusprojekt.
Kui muidu põhineb see rohelollus kõiksugu teadlaste kiremisel, et maakera soojeneb kui katel lõkkel, siis miskipärast ei leidunud ühtegi teadlast, kes oleks öelnud, et tuul ei puhu 24/7/365 ja ainult veskitele orienteerudes ei suuda me vajalikku kogust elektrit toota. Kui on midagi sellist, mis on suurem kui universum, siis selleks on inimlik lollus.
Ostsin 2 aastat vanusena läbisõit 68 000 km. 7 aasta pärast müüsin läbisõiduga 230 000.
Remondi poole pealt selle 7 aasta jooksul vahetasin ühe esimese rattalaagri, samuti jäi ükskord pidur peale, kasutati mingi remondikonplekti (piduri kolb vist käis raskelt) - velg läks kuumaks. Igaljuhul rohkem ma temaga midagi ei teinud. Lõpus hakkas mootor veidike õli tarbima, aga pigem 5000km peale veidi juurde kallata. Muus osas tangi ja sõida. Isegi pukse ei vahetanud ega kaikaid (no enamus ajast maantee sõit). Jah, rooste tuli ka kahjuks.
Kas ostaks uuesti? Loomulikult ostaks uuestu, veidike häiris maanteel müratase ka. Hetkel sakslased kuna vaiksemad (seevastu soovivad rohkem remonti)
Mina läheks üle Outbackile. Ei saa sest Forester hübriidi mõttest eriti aru. Kiirendus (sulgudes eelmine mudel) 12,2 (11,8), kütte kulu 8,1 (8,1) CO 183 (185).
Outback kiirendus 10,2, kütte kulu 8,6 CO 193. Milline number neist sunniks elektri Foresteri riski võtma?