Viimased sõnumid

fdghfgh
21:09 22.01.2025
valdekuke, seda ei pea mõõtma, selle saab Ohmi seaduse abil välja arvutada. Aga tubli, et 10a hiljem suutsid selle keerulise laboratoorse töö lõpuks lära teha.
Deus
20:51 22.01.2025
Ma olin täitsa pagunitega vend, ära hüppa riigikaitse teemal. Rohkem kättpidi sees, kui sa fantaseerida jaksad, nüüd aga olen puhtal kujul tsiviilis, isegi reservis enam mitte.
Vabatahtlikud teevad väga palju ära kusjuures, inimesed, kes pole seda vannet andnud vaid on 30 või 40 saades aru saanud, et midagi oleks nagu vaja kaitsta, eelkõige, sest lapsed hakkavad nagu sirguma ja siis vist mingi valemiga jõuab kohale aga vb lihtsalt vanus jõuab, ma ei tea. Vabatahtlike all ma ei mõtle ainult kaitseliitu, riiki saab ka tsiviilis kaitsta. Mina olen seda teinud, kuidas sinuga lood on?
Sa ei saa eitada, et selle vande andmine on siiski sunniviisiline või tahad vastupidist väita?
Mis puutub aga sellesse, et ettevõtjad mõjutavadki riigi majandust - sellest ma tõesti olen aru saanud ja siiani siiski toonud näiteid sellest, miks välisinvestorid jalga lasevad ja oma rahad siit välja korjavad, mitte öelnud, et nüüd tuleb alles mingi asi kungi tulevikus. Ei, ma pole siin kuskil ennustamisega tegelenud, rääkinud ainult ja puhtalt juba juhtunust. Kui selle baasil ei oska järeldusi teha, siis polegi midagi rääkida, isegi tagant järgi tarkus ei taha kohale jõuda, mida mina olen antud hetkel, tagant järgi tark. Võid ju visata mulle järjekordse EE-Bank jutustuse siia nina alla, et näe, need vennad ütlevad, et kohe hakkab majandus kasvama. No vabandust, ma ennem usun siiski pankurihärrat, kes siin nii mõnegi ettevõtte juht on olnud ja lõpuks kas äri ära lõpetanud üldse või siis naaberriiki ära kolinud just seepärast, et meil kõik nii pekki on keeratud alustades maksudest, lõpetades elektrimajandusega. Soomlane ütles mulle, energiasektorist, et kui neil oleks sellised hinnad nagu meil, siis neil oleks tööstused ammupankrotis ehk siis peame uhked olema, oleme vinskemad tüübid kui põhjanaabrid.
OnuValdek
20:40 22.01.2025
PS õigust räägid! On jah nii, et 5w tarbimine 12.5V juures on 0.4 amprit, mõõtsin just akult, 5w pirni ja multimeetriga veel üle ka.
Aga järgmise kommentaatori väide, et aku eluiga on 5 aastat ei ole küll päris õige mehe jutt.
Mul oma autol on varta aku kindlasti 7+ aastat peal olnud, ostsin auto kasutatuna ehk ma ei teagi täpselt kui vana ta aku võib olla. Pole olnud ka vajadust ja viitsimist autolt akut maha võtta, et vaadata akutootmise aastat aga arvan, et see võib olla toodetud ~2015a. Seega ilmselgelt akud peavad kõvasti üle 5 aasta vastu!
Kässar
19:34 22.01.2025
"I say this all the time, I saw the tunnel, I didn't see the light," Foxx says in the clip below about his near-death experience. "It was hot in that tunnel. 'Sh*t, am I going to the wrong place in the muthaf**ka?' I looked at the end of the tunnel. I thought I saw the Devil like, 'Come on, n*gga.' Or is that Puffy? I'm f**king around. But if it was Puffy, he had a flaming bottle of Johnson and...Nah, I'm just kidding."

Vaatasin Netflixist seda tagasituleku showd-d, just sellepärast, et kadus vahepeal pildilt ja palju ei puudunud, et oleks lusikas olnud.

Kes veel ei tea, siis Foxx kohtles oma keha , nagu altarit - eratreenerid, toitumisnõustajad, kokad, arstid , massöörid jppms.
Kärss
19:24 22.01.2025
Mina imestan siin teemas ainult ühe asja üle, et kui madala intelligentsiga peab olema inimene, kes loeb läbi artiklid, mis kubisevad meist kõigist laiemat silmaringi omavate spetsialistide väljatoodud faktidest, aga kuna mitte ühtegi fakti pole suuteline ümber lükkama või täiendavaid fakte kõrvale tooma, käib juba aastaid aastasse tühi vahutamine Deus ja Kärss teemal, nagu meie oleks need artiklid kirjutanud:) Tarbid mingeid aineid kommentaare kirjutades, et ei suuda isegi sõnumitel ja sõnumitoojatel vahet teha? Või ootad samuti postitamisõigust ainult oma teemas nagu Kässar? Ei saa ka seda enne, kui oma paljudest nimedest lõpuks ühte välja ei vali.

Eks sellepärast ongi nii, et ausatel inimestel puudub igasugune vajadus trollida teemasid pidevalt erinevate nimede alt (ka registreerumata), aga petised kasutavad kõiki alatuid võtteid mida oskavad, et oma arvamust teistele peale suruda. Ega muud polegi teha, kui faktid olid õiged ja neid ümber lükata pole võimalik:)). Sama käitumine iseloomustab ka praegusi valitsejaid, nende maksupoliitikat ja seda sama sõdurivannetki, et milleks riskida ausalt asju ajades (avalikult teavitades, lubades ja lubadusi täites), kui pettes ja õigusi kuritarvitades saab riskimata kätte mida vaja. Ka nendel pole etteheiteid oma peegelpildile ja nende lapsed on uhked selliselt käituvate vanemate üle...
fdghfgh
19:10 22.01.2025
10 000 on kuldne keskmine ja tähendab seda, et midagi ei juhtu kui 12K täis saab või hetkel on sobiv nt 9000 pealt vahetada (enne talve, pikemat reisi jne)
Ja alati on mõistlik filter vahetada. Maksab ta mõne euro, aga hoiab ära kahjud mitmesaja euro ulatuses. Autod, mis jäävadki kasutama tehasevälpa ehk 20-30K, on suure tõenäosusega tulevikus korralikud õlisööjad.
Marko
18:49 22.01.2025
Kas need rehvid imavad vett ehk? Test on lihtne. Plusskraadide juures kuivale horisontaalsele kohale tilk vett. Kas tulem meenutab veetilka kilel või paberil?
Lombis või mitte ei ole väga oluline tegelikult. Sõidust tulnud soe rehv nagunii sulatab enda all olevat jääd natuke, küsimus vaid kontaktpinna suuruses.
On ikka mured inimestel moodsate asjadega....
VettEiJooJalaEiKäi
18:45 22.01.2025
kulla Deus!
ma olen lähtunud sellest, et sul on mingi arusaamine riigikaitsest olemas. Aga vist ei ole?
Palgaarmee Eestis ei tööta. isegi ühte pataljoni ei suudetud elukutselistega mehitada. Ja põhjus on Eesti rahvaarv ja asjaolu, et iga miljoni inimese kohta on ühiskonnas suhteliselt kindel osakaal nö peast militariste ja politseinikke, kes seda tööd elukutselisena teha tahavad. kogu lugu. Lisaks asjaolu, et meil on inimese kohta suur territoorium ja reaalselt ohtlik sõjaliselt võimekas naaberriik.

Enne jätsin Kärsale mainimata, et selle sõdurivande artikli autori arvamus ei ole vale. noor õrna hingega väljakujunemisel hoiakutega mees võibki nii arvata, tema joaks tundub selline vanne enne ajateenistusega kokku puutumist kindlasti ehmatav. Aga mind ajas vihale see, et keskealine mees, kes on kurat arstiks õppinud, hakkab selle sõdurivande ümber mingit teemat punuma, mis ei ole üldse teema.

ja mis puudutab majanduse prognoosimise täpsust, siis majandusteaduses on teada tõsiasi, et kui rahvas ja ettevõtjad prognoosi usuvad, siis see täitub, kui ei usu, siis ei täitu. Kuna avalikud kajastused Eesti majanduse osas on olnud väga pessimistlikud, siis pankade ja RAMi välja öeldud prognoosid ei maksa midagi. Piisab kui ettevõtja lükkab enda investeeringutest osa edasi ja inimesed jätavad osa raha kulutamata ning majandus jääb selle võrra kasvamata. Ja majanduse boomimisel on sama. kui kõigil on usk, et kõik saab minna ainult paremaks, siis köetakse majanduskasvule takka. Aga sellest ei saa Kärss ja Deus aru et Eesti enda inimeste ja ettevõtjate käitumine mõjutab otseselt majanduse kasvu või kahanemist. See on ka põhjus, miks nii mitmedki majandusteadlased nimetavad Eesti majanduse langust nähtamatuks, sest palgad kasvavad kiiremini kui hinnad, tööturg on tegelikult tugev. Isegi kui ettevõttel läheb täna hästi, siis küsitluses on ta ikka pessimistlik, sest kõik on ju pessimistlikud.
Deus
18:05 22.01.2025
V6sa ja teised on siin seda päris palju juba seletanud.
Lühikokkuvõte: müükarite ilus tekst, vahetada tuleb siiski 5000-15000 vahel olenevalt sõidustiilist, sõidukohast jne VÔI korra aastas.
mittekooner
17:18 22.01.2025
Tere.
Alla 5 aastat vanal autol õlivahetuse välp 30000. Lühemaid sõite küllalt palju. Seega soovitatakse õli vahetada oluliselt sagedamini (nt 10 000).
Kas selle lühema intervalli põhjustab see, et õli omadused lähevad kehvaks lühikeste sõitude tõttu või on õli sees selletõttu palju saastet? Või mõlemad?
Mõtlesin, et vahetaks õli sagedamini, kuid vahepealsed vahetused ilma õlifiltri vahetuseta (põhjus pole koonerdamises).
Oskab keegi põhjendades vastata.
Deus
17:13 22.01.2025
Ikka saab, seda asja nimetatakse palgarmeeks ja on kasutusel nii mitmeski riigis. Mis trollid nüüd siin?
VettEiJooJalaEiKäi
17:00 22.01.2025
Mis kuradi troll, sõjalist kaitset ei saa üles ehitada vabale tahtele ja selliselt, et ma võin iga kell ümber mõelda või enda vande tagasi võtta.

Samamoodi ei saa riiki üles ehitada nii, et kõik on kõigega nõus, ühe inimese vastuseis saab halvata paljudele vajaliku arengu. Kui Kärsale ei meeldi karjäär tema maja taga, siis ei saa me jätta midagi riigis ehitamata - see ei tööta lihtsalt nii.

Kärss mida see rahulik õhkkond või puhanud pea selle sõdurivande andmisel annab? Keegi ei varja seda vannet mitte kuskil – googelda ja loe. Selline sõdurivanne on standard ja sarnane erinevates riikides. Sisuliselt on see nagu kodanikuvanne, mida sünnijärgne kodanik aga ei anna. Iga ajateenistuse läbinu, või kaitseliidus sõduri baaskursuse läbinu mõistab selle vande sisu hästi, kui talle see ette panna, kuigi ta ei pruugi mäletada selle andmisest midagi. Sama on ka politseivande andjatega.
Ja alati on ju võimalik inimesel Eesti kodakondsusest loobuda, kui ta sõduri baaskursuse lõpus antud vande järel leiab, et see on liig. Ja kes sõduri baaskursust ei läbi, ei anna ka mingit vannet.

Ja Hando Sutteri ettepanku kiidan mina kahe käega heaks, et riik peab loobuma indekseeritud kulude kasvust. Põhiliselt indekseeritakse meil pensione. Pensionite suurus peab sõltuma 1:1 laekuvast sotsiaalmaksu pensioniosast ja kui pensionäre tuleb juurde töötava inimese kohta, siis peavad saama hakkama vähemaga või töötama kauem. Elementaarne.
Deus
16:00 22.01.2025
Minu mälu järgi on kõik need kuupäevad juba möödas, mil kõik vaktsineeritud pidid ära surema.
maaks
15:57 22.01.2025
Ei ole siin vaja hakata peavoolu meedia järgi musta valgeks rääkima - täiesti kindlad faktid on käsari postis välja toodud, eks igaüks ise saab välja arvutada palju tal veel aega jäänud on! Või tahab keegi fakte vaidlustada? :-)
1. 14.märts 2021 AZ vaktsiini manustamine
2. 2024 millalgi järgnes arterite ummistumine (64-year-old former Top Gear host said he was suffering from blocked arteries near his heart).
Halb on see, et ei ole täpsustatud millal täpselt see juhtus, seega jääb natuke ootamatust ikkagi sisse.
PS Tegelikult Clarksonil vedas, statistikat vaadates saaks kindlasti leida mitusada? AZ doosi saanut, kes juba enne 2024. ära surid.
Kärss
15:55 22.01.2025
Tüüpiline troll, jälle sissemurdmine lahtisest uksest - artikkel polnud üldse sellest, kas see vanne on õige või vale, vaid et see sisuliselt petetakse noortelt välja, sest sellest ei räägita mitte kusagil enne, kui sellest enam pole võimalik keelduda.
VettEiJooJalaEiKäi
15:49 22.01.2025
Kärss, Eesti Vabariigi põhiseaduse § 124 ütleb: „Eesti kodanikud on kohustatud osa võtma riigikaitsest seaduse sätestatud alustel ja korras. Usulistel või kõlbelistel põhjustel kaitseväeteenistusest keelduja on kohustatud läbi tegema asendusteenistuse seaduses ettenähtud korras.“

Kogu see sõdurivande asi ei puutu üldse asjasse. Poisid teavad kõik, et neil tuleb ajateenistusse minna ja sõja korral ka sõtta. Iga normaalne kodanik annab sõja korral enda panuse Eesti riigi kaitsesse, igasugune asendusteenistus peab meeste korral olema täielik erand. Terve mehe korral peab igasugune asendusteenistuse läbimine ajateenistuse asemel olema asi, mis jätab edasises elus paljud karjääriga seotud uksed suletuks. Sellist asja, et meil on näiteks poliitikas mehed, kes ei ole ajateenistuses käinud, ei tohiks üldse olla. Kuskile avalikus sektoris palgale ei tohiks ka sellised mehed üldse saada.

Mina olen vanuse mõttes mobiliseeritavate hulgast väljas, aga kui tuleb sõda, siis ma lähen sõtta vabatahtlikult. Ma ei kujutaks seda ette, et noored Eesti mehed (sh mu enda pojad) lähevad sõtta ja ma ise hiiliks siis Eestist vanurite, naiste ja lastega koos minema kuskile turvalisemasse kohta.
Deus
14:47 22.01.2025
Ei tea, mis linnade kriisimehed mõtlevad, puusalt tulistades lohutaks inimesi maja ette ilmuvate kuivkäimlate näol.
Kärss
14:30 22.01.2025
Ma linnas muretseks rohkem kanalisatsiooni pärast;)

Lisan värske lingi pika jutuga. Kaardimajake kukub. Mida varem, seda parem, sest mida kiiremini asendub propaganda probleemide tunnistamisega (teada on need ju ammu!), seda kiiremini on võimalik ka midagi ette võtta ja langus lõpuks tõusule pöörata.
https://arileht.delfi.ee/artikkel/120351539/tooandjad-saatsi
d-peaministrile-hoiatava-kirja-sutter-mida-rohkem-infot-koon
dasime-seda-koledam-oli-pilt

xxxxx
Pärast 2019 on meil riigi kulud kasvanud 70 protsenti, majandus samal ajal aga ainult 45 protsenti. Eelarveauku on püütud lappida laenudega. Laenukoormus on kasvanud 2,5 miljardilt eurolt 10 miljardini ja sellel aastal lisandub veel 1,5 miljardit eurot. „Laenumaht ja koos sellega intressikulud kasvavad jätkuvalt väga kiiresti,“ tõdeb Sutter. Eesti Pank on öelnud, et tänavusest inflatsioonist pea pool tuleb maksutõusudest.
/.../
Oleme stagflatsioonis – majandus langeb kolmandat aastat, kuid hinnad jätkavad kasvu – ja sellistes tingimustes ei ole valitsuse kulutuste sidumine palga- või hinnakasvuga jätkusuutlik. Majandusanalüütikute hinnangul ei pruugi stagflatsioon kiiresti mööduda.
/.../
/nimekiri ettepanekutest/
Soovitame need muudatused võtta eesmärgiks juba järgmise, 2026.–2029. aasta riigi eelarvestrateegia koostamisel. Vastasel juhul oleme eelseisval sügisel ning ka järgmistel aastatel probleemi ees, et puuduvad vahendid leidmaks kasvanud kuludele katteallikaid. Kui majandus ei kasva, siis ei piisa ka maksutõusudest veelgi kiiremini kasvavate valitsussektori kulude katteks.
xxxxx

EDIT: sellepärast süüdistataksegi EKREt laenamises, sest riigi laenukoormuse neljakordistamine peale nende valitsemisaega ei ole ikka veel piisav.
https://www.delfi.ee/artikkel/120351559/voimuerakondade-juhi
d-ei-ole-nous-suuremate-kaitsekulutuste-nimel-makse-tostma-l
ahendust-nahakse-laenu-votmises
fdghfgh
14:11 22.01.2025
No paistab. Y2K puhul ka paljud valmistusid maailmalõpuks.
Kärss
14:02 22.01.2025
¤¤¤Kärss võtab kõiki asju oma mätta otsast ja arvab, et kõik teised saavad samamoodi oma ostud tehtud¤¤¤

Ainult et ma ise kirjutasin vahetult enne nii:

¤¤¤turistina ja vajalikke "nüansse" tundmata on keeruline just toomiskuludega eelarve piiridesse jääda. Autoärikad on kursis, nemad toovadki "poolmuidu", sellel nende äri põhinebki.¤¤¤

Mis point on mu juttu üle korrata? Ja teiseks, järelikult kärss ikkagi ei arva nii, kui ta juba enne kirjutas täpselt vastupidise arvamuse nendele sõnadele, mida mulle JÄLLE suhu üritatakse panna.

¤¤¤Aga mainida võiks sedagi, et paljud soomlased ei liiguta kulmugi kui postkasti tuleb ostuhuviga kiri kuskilt väljastpoolt soomet¤¤¤

Ma pole ise mitte kunagi reageerinud Eestis autot müües mitte ühelegi kirjale muul viisil kui sõnaga "helista". Ostja helistabki. Müüja pingutused "emeksigarantiiga" auto mahamüümisel räägivad nii mõndagi juba auto seisukorra kohta...

¤¤¤kui inimene postitab teema auto24, et milline auto osta ja "Missugune vahe neil üldse on?", siis ei ole sealt absoluutselt mingit eeldust, et ta teaks markide/mudelite tüüpvigu¤¤¤

Kas sellisele inimesele on üldse võimalik marki-mudelit soovitada? Kui vastus on "jah", siis loeks huviga ka selgitust;)

Olgem ikka realistid, mitte ükski inimene ei tea kõike kõigi autode kõigi mudelite kõigi tehnikaversioonide kohta. Ka minu teadmised on väga piiratud ja sellepärast avaldangi arvamust vaid väga üksikute kohta, millega on kokkupuuted ja ka need arvamused kehtivad piiratud ulatuses.

Kui ostjat huvitab Golf või Passat, tulebki sealt alustada, teha selgeks mitte lihtsalt nende erinevused, vaid tuleb panna endale paika mingid piirid (nt mootoriversioonid, millele sai veel klassikalisi automaatkaste) ja teha nende mudelite iseärasused omale detailideni selgeks. Meist vist keegi ei fänna neid, et oskaks seda talle lusikaga ette sööta ja teame vaid neid probleeme, millega oleme neid autosid omades kunagi kokku puutunud ja heal juhul ka neid igapäevaselt remontivatelt meestelt lisainfona kõrvataha panna osanud. Vajalik info on paljuski olemas siinsamas foorumis ja tänapäeval võimaldab AI teha välismaiste margiklubide info pealt juba piisavalt asjalikke kokkuvõtteid umbes sama aja jooksul, mis mul praegu selle kommentaari kirjutamiseks kulus.

Tark vastus eeldab tarka küsimust ja vastus ise kedagi nagunii targaks ei tee. Ega see ostuhind ongi ainult veerand rehkendusest, sest ÜV jaoks ei ole vaja vahetada hammasrihma, teha sillaregulli jne, see kõik on omaniku vastutusele jäetud ja kui on täpne soovitud mudel välja valitud (kasvõi hetkel pakutavate sobivate autode osas), siis see info on juba leitav, millega peab algaja minema otsejoones teenindusse (hind) või mis on ka kodus tehtav (youtube on ääreni täis levinud mudelite DYI remondivideosid). Andsin nüüd otsa kätte. Aga alati võib jääda ootama ka lotovõitu;)
Deus
13:23 22.01.2025
Ei tahtnud varem paanikat külvata aga nüüd siis on see karu kotist välja lastud.

https://lounaeestlane.ee/kaitumisjuhised-elanikele-valmistum
ine-elektrivorkude-sunkroniseerimiseks-tuleb-valmis-olla-nad
alaseks-elektrikatkestuseks/

Isiklikult on savi, sest puhtalt autos oleva kraamiga saan paar nädalat elatud paari inimesega, küttega läheb natukene kehvaks aga pole hullu, talvine magamiskott selle jaoks. Siiski võiks varud üle vaadata, 3L päevas näkku inimesele vett või siis veepuhastusvahendid ning võiks omada ka miskit matkagaasipliiti ja loota, et temperatuur alla 0'i väga ei kuku. Jõudu ja jaksu!
Kässar
13:10 22.01.2025
See 5 a vana video näitab, et suht kõhna poiss oli siis. Kõhu peal vanusele vastav "safety fat" padjakene.

Deus
12:05 22.01.2025
https://www.youtube.com/watch?v=yGBtoUt7Q9g

Vihjeks on ka tema paremale käele jääv abivahend :)
Kuule...
11:57 22.01.2025
Auto tühimass 2200kg + paar inimest, kütus ja mingeid asju ka veel autosse on ikka juba arvestatav kaal mida liigutada. Seda aga väikese 1.6 liitrise pisikese mootoriga mille võimsus on tõstetud viimase piiri peale kasutades erinevaid lisalahendusi, mis mootori pikaealisust vaevalt, et tagavad.
fdghfgh
11:33 22.01.2025
Mis seos on vaktsiinil ja Clarksoni senisel rikkalikul toidulaual, mis viis üheni võimalikest probleemidest? Eks me kõik nägime hilisemates saadetes, milline klassikaline vatsake tal ees punnitas ja probleemid südamega iga arsti silmis tulekuvalmis. Tahad edasi elada, muudadki elustiili, aga kahju siiski juba sündis.
Deus
11:10 22.01.2025
Tal on jah väga tervislikud eluviisid. Oskab elada.
Kässar
11:06 22.01.2025
"I had the Astra Zeneca vaccine yesterday and my blood is still a liquid. So it's fine".

6:05 PM · Mar 15, 2021 from South East, England.

https://kroonika.delfi.ee/artikkel/120351401/jeremy-clarkson
-seisis-surmaga-silmitsi-top-geari-saatejuht-pidi-oma-elusti
ili-palju-muutma/kommentaarid

"„Top Geari“ üks saatejuhtidest Jeremy Clarkson (64) sattus eelmisel aastal südamerabanduse tõttu haiglasse"

Mõned mälestused endisest pandeemiast. Praegune maksupandeemia on selle kõrval kökimöki.