Deus, sa oled vahepeal rääkinud oma heast ettenägemisvõimest. Küsiks, et kas sa Bitcoini algusaastatel ladusid omal koti täis või jäi rongist maha? Huvitab just sellepärast, et oled IT mees.
keskmine keskmine keskmine. Tore asi. Pensioni suurus oleneb näiteks ka sellest, kas sulle kirjutati tööraamatusse Tisler-Keevitaja või Keevitaja-Tisler.
Pension sõltub väga paljudest komponentidest, millest ainult natukene saad/said mõjutada oma valikutega, enamus sõltub poliitilistest otsustest riigi tasandil.
Ise ei taha sellesse süvenedagi, teen ise omale pensioni aga minu isekus on minu teha, juba pensionil olevad inimesed ei saanud tänud meie ajaloolistele nüanssidele tihtipeale mitte midagi sinna parata, mis neist tulevikust saab.
Ja mida tähendab "Tavapension on juba ligilähedane miinimumpalgale"?
Kas meil on selline miinimupalk, mis võimaldab lahedalt ära elada, poes kallimat juustu osta?
Pensionär EI PEA töötama, ta on oma 40a ära töötanud ja tal on täielik õigus "nautida" pensionipõlve. Tööle (jäämist näiteks samas töökohas peale pensionivanuse saabumist ja kui tervist veel on) sunnibki teda väike pension, millega ei ole võimalik ära elada. No ok, ära elab, aga see pole ka elu. Eks muidugi leidub selliseid, kes tahavadki töötada, nad on sellega harjunud ega kujutagi elu teistsugusena ette. Neid väga palju ilmselt ei ole.
Hoopis parem variant oleks, kui pensionärid vabastaksid töökohad noorematele, kes tahaksid tööd teha, st elu sunnib, sissetulek on vajalik, aga peavad töötukassas arvel olema, samas ei ole ka pensionäride poolt hõivatud töökohad eriti kõrgepalgalised ega atraktiivsed. Osalt just seepärast ka pensionäre palgatakse, sest teisi tahtjaid väga ei ole. Aga ei ole ka nii, et taolisi penskaritele sobivaid töökohti lademetes leiduks. Niiet vähe kirjum on see töötute ja pensionäride maailm kui mõni siin arvab.
Töötav penskar väga vaene just ei ole. Tavapension on juba ligilähedane miinimumpalgale, kui lisaks töötasu ka saada, siis võib isegi 2 kilo kuus tasku pista.
Aga eks see vaene-rikas teema on suhteline. Deusi jaoks kuni 2 kilo teenivad on ilmselt vaesed.
Ei ole naljapagunid, ametikoht oli kaitseväes nii kõva, et suvalisele nooremale astmele neid ei jagatud, tsiviilile ka mitte. Täitsa läbitud nii SBK kui EBK ja seda riigi mitmes pataljonid käies suisa, mitte ühes passides nagu enamus. Ainuke maks, mida ma tarbinud olen riigilt, on sotsiaalmaks EMO kujul, kui mõni rauatükk on maksale liiga lähedale pugenud või vaja vaadata, kas haava sisse äkki mõni metalli tükk või puidutükk jäänud pole. Ülejäänusid tõesti pole tarbinud. Sa haugud praegu nii vale puu all, et kui arvaks, et sa oled koomik, siis võiks suisa naerma hakata. Mine häbene kuskil nurgas nüüd.
Rikastelt võtab raha ära PROTSENT! Tunned sellist asja, magistrihärra? Tead, mida see teeb? Ebaõiglane oleks kõigile anda kätte, et nüüd maksad iga kuu 500 riigile, joonelt. Kui öeldakse, et anna 28% 18% 20% 22% palgast, siis see on muutuv summa, kui ei usu, siis põhikooli tagasi matemaatika tundi.
Kässarile: kas tõesti juba ununenud su koljust esimesed laksud, kus töötavad pensionärid avastasid natukese aja pärast, et päris pekkis on selle asjaga? Kannatada ei saanud ainult laisad ja lollid, kes kahe käega lihtsalt miinimumi vastu võtsid ja ülejäänud mustalt teenisid ehk sisuliselt riiki petsid.
No Deus on ju välja öelnud, et ta muretseb vaeste pärast, mitte enda pärast. Sellepärast tahab, et ka maksuküür ära kaotatakse, et vaesed võidavad sellest palju, kuna neid praegu küüruga räigelt lüpstakse.
Originaalfilter on kahjuks tihtipeale kehvema kvaliteedi/ehitusega kui mõni korralik järelturu filter. Ise kasutan niipalju kui võimalil Hengsti filtreid.
Auto eluea esimeses otsas on õli ja filtrite vahetamine eriti oluline kuna "sissesõitmisel" tekib üsna palju osakesi.
Diislitel on tihe õli vahetamine eriti oluline just õli sisse sattuvate tahmaosakeste pärast. See, et summutist tahma ei välju, ei tähenda, et seda mootoris sees ei ole. Enam pole autodel ka mõitlikke õlikoguseid mootoris (ca silindri kohta liiter) ja tänu sellele määrdub ju õli rutem ja välp peaks justkui lühem olema.
originaalfiltri saad ju letist osta,kui tahad ja kardad.tegelikult ei hakka mitte ükski töömees uurima mis filter sul sees oli,kui lähed esindusse hooldusesse
no kui Deusil on naljapagunid (tsiviilrolli täitjatele kaitseväes antakse sisuliselt niisama pagunid peale), siis jäta see tõesti enda teada. Siis on Sinu pagunite tase see, mis ajateenistuse lõpust või hiljem kordusõppustelt oled saand. Meil on siin ju palju pagunitega poliiikuid nagu Taavi Rõivas, kes on sarnaselt paljudele poliitbroileritele meil ohvitser. käinud läbi mingid lühikursused, kus läbisid nii SBK ja lõpuks siis nädalaga selle, mida teised sõjakoolis aastaid õpivad :)
ja vahet ei ole mis nime all raha riigikassase kogutakse, oluline on, mis selle eest tehakse. Ja Deus kui Sulle meedis Eesti heaoluriik enne, kus tuleviku arvelt jagati, kõikidele tasuta asju (tasuta asi on ka maksuvabastus), eriti just jõukamatele, mis sul siis nüüd selles osas kiunuda on, et valitsus jätkab sellega edasi julgeolekumaksu arvelt :) . taod vasti rinda, et sotsialist ei ole, aga sotsialistlikud hüved oled alati kõik vastu võtnud. või oled äkki kirjutanud avalduse, et ärge mulle lastetoetust makske, või äkki isegi vanemapalka ei võtnud riigilt välja? või jätsid mõne maksutagastuse enne suuremeelselt välja võtmata?
Mida annab õli vahetus ilma filtrit vahetamata? Peale mõneeurose kokkuhoiu...
Kui autoga pole plaanis maailmamajandust hukutavalt sõita poolt miljonit, siis pole õlivahetuse välbal kriitilist tähtsust. Vaheta kord aastas ja vahepeal vala tarvetmööda juurde. Loevad ju valmistajad kuni 1 liiter 1000 km kohta täiesti lubatud õlikuluks. Nii vahetub 4 kkm pealt kogu õli loomulikul viisil....
Minusugused tagurlikud pässid vinguvad selle suhtumise peale ja eeldavad ekslikult mootorit õli mitte põletama.
"originaalfilter" on täpselt sama asi nagu poes müüdav kvaliteetsema otsa filter, lihtsalt pakend ja filtri korpus on teistsuguse kujundusega. Ja kui väga vaja, leiad ka ebayst neid originaale või lähed esindusse ja ostad neilt.
Ma alustasin oma õlivahetustega kuskil 60K pealt ja mitte keegi esinduses ei targutanud, et vale filter. Ja keegi ei sunni hooldusi tegema esinduses, teed seda ükskõik kus kui kasutatavad materjalid vastavad tehase nõuetele. Muud kunsti siin ei ole. Ja loomulikult õli vananeb ja määrdeomadused halvenevad ja loomulikult tekib sodi, mille filter kinni püüab. Seega iga õlivahetus koos filtri vahetusega.
Toyota Avensise käivitamisel viskab korraks salongi õli haisu.Kas tegemist võib olla mootori õli lekkega kusagil või probleem võib ka mujal olla? Mootori läbisõit ainult 80.000
Asi taandub, nagu ikka, rahale. Kui on garantiiga paari aasta vanune bensiiniauto, siis pead enamasti ka õli vahetamas nende juures käima. Olen käinud ja küsivad 200+ euri, samas, täpselt seesama õli korralikust kohast ostes saad 70 euriga. Poole tunni eest küsivad ikka üle mõistuse hinda, saaks selle vahetusega ilusasti ise hakkama.
Seega oleks plaan teha õlivahetusi iga 10 000 km järel, 2 korda ise ilma filtrita ning siis kolmas esinduses (täpsemalt uurides tuleb välja, et "lubatud välp" 30 000 km). Õlifiltrit ise ei vahetaks, sest seda originaali ei ole lihtne leida ja siis saavad ka nemad aru, et oled mujal käinud -> halval juhul ütlevad, et garantii läbi.
Selletõttu küsingi, et kas õlifiltri vahepeal sellisel viisil vahetamata jätmine on autole põnts või mitte. Muidugi võib öelda, et ära koonerda, kuid see ei vasta minu küsimusele.
Ehk siis, kas praktikas lühema välba vajadus tuleb õli keemilise koostise "otsalõppemisest" või sellest, et sodi on liiga palju ringlemises (mis tingib siis ka filtri vahetuse)?
Välp oleneb. Linnas 5-7k, maantee kündmises 10-15k välp.
Või kord aastas
Koos filtriga üks kord ja koos filtritega teine kord, oleneb,, milline pada seal aiste vahel tiksub. Igatahes, numbrid pole kivisse raiutud, pärinevad tarkade autode pealt, kes vastavalt sõidustiilile ise on mulle karjuma hakanud, et kao vahetama aga jämedalt jäid nad nendesse vahemikesse, oleneb, kus ma parasjagu asfalti triikisin.
Mul täiesti ükskõik, kui palju toimetajaid sa tunned. Pagunitega pole ma vehkinud, muidu oleks öelnud ka pagunite auastme kuid seda pole sul vaja teada. Planeerimise koha pealt jään ka kõhklevaks teatud põhjustel.
Ministrid aga jagavad tasuta asju edasi uue "kaitsemaksu" nime all, sest tegu on laiahaardelise riigikaitsemaksuga, mitte sihtotstarbelisega.
Pikk õlivahetusvälp märgitakse reklaamina et hoolduskulude tabelit müügikõlbulisemaks saada. Võib-olla mitte igaüks aga paljud küsivad uut autot ostes ka et kui suurde on hoolduskulud näit 10 000 km kohta ning vastavate tööde tabelit näha. Need kes mitu autot korraga võtavad uurivad kindlasti.
Nende jaoks venitataksegi hooldusvälbad pikaks ja müügimees et jutustab et uus auto, 20 000 sõidad aastas. Noh kolmeks aastaks võtad liisingu ja see tähendab et ainult üks hooldus tuleb teha. Ostja kuulab, silmad suured ja käib raha välja.
Kui uus liisinguauto siis vahet pole. 100 000 kestab ka vene õlidega ära enne kui kokku jookseb. Kui endale on kavas jätta siis nii 10 000 tagant või kord aastas ja ikka koos filtriga.
Pott õli on väiksematel autodel mingi 40 EUR ja filter juurde 5
EUR eest.
Deus ja Kärss Teie jutt põhineb peaasjalikult enda elukogemusel ja siis sõpradelt tuttvatelt saadud infost. Ja postimehe artiklite refereerimisest ei ole mingit kasu. Ma tunnen kokku kolme endist Postimehe peatoimetajat ja tean väha hästi kuidas peale Mart Kadastiku lahkumist järjest rohkem ja rohkem kirjutab omanik Postimehe toimetusele ette, mis toonis asju ja arvamusi me avaldame. Ajakirjandusvabadus on seal teatud teemadel sisuliselt ära nullitud.
Mina ei hakka hüppama, et mul on ka mingid pagunid (reservlipnik), tegevteenistuses ei ole ma kunagi olnud. Aga sõjalise planeerimisega Eestis olen ma väga hästi kursis. Muuseas 4-5% kaitsekulusid on Eestile, Lätile ja Leedule, Poolale USA partnerid tungivalt soovitanud alates Krimmi annekteerimisest. See on olnud väga hästi teada kõikidele kaitseväejuhatajatele ja kaitseministritele. lihstalt ministrid on eelistanud rahvale tasuta asju jagada ja siis esitanud 2% kaitsekulude taset ja kahte hävitajat Ämaris + liitlaste üksus Tapal kui suurt edulugu. tegelikult on kuni Ukraina sõja alguseni sitta tööd tehtud.
Ja ma ei ole väitnud, et energeetikas on asjad korras või et majanduslangust ei ole. Samas arvestades seda raha hulka, mis kasvab pankade hoiustel ja kui see kõik oleks läinud ettevõtetel investeeringuteks ja inimestel sisetarbimisse nagu kindlamatel aegadel, siis oleks see minimaalne majanduslangus vabalt saanud olla minimaalne pluss. Kes on majandust õppinud, see teab seda kui oluline mõju on nii ettevõtjate kui inimeste kindlustundel. Kui see on madal, siis kulutatakse vähem ja see mõjutab otsesetl majandust. Ja just sellistel juhtudel nagu on Eestis täna, kus väliste mõjude kaela ei saa majanduse kahanemist täiel määra kuidagi ajada.
Ja võita, et üleüldiselt pessimistlikul hoiakul kogu meediaruumis ei ole mingit mõj inimeste ja ka vähemalt väiksemate ettevõtete kindlustundele, on täielik rumalus ja võhiklus. Meil ei tõuseks keskmine palk iga aasta ja tööpuudus ei oleks nii madal (arvestades ka välistööjõu hulka Eestis), kui majanduses oleks seis midagi 2009. aasta sarnast.
Kärss ise oled arst ja tead väga hästi, mis on arstide ja õdede palgaga alates kroonakriisist toimunud. korralik tõus ja sellisele tasemele, kus ületunnitöö tegemise valmisolek on langenud väga madalale. Tervisekassal on raha, et tellida rohkem ravijuhte, aga haiglad ei suuda rohkem teenust pakkuda. Samas arstide väljaränne on palju madalam kui aastaid tagasi.