Viimased sõnumid

Deus
19:59 16.04.2025
Keelustada-ei-saa-ag a-moistus
19:56 16.04.2025
Kesk-euroopa lamellidega on see talv oluliselt ohutum olnud, kui pehmete naeltega, mis kurvides läbi painduvad ja läbi libisevad.
Ja autos on oluliselt vaiksem olnud ka.
Loomulikult ei räägi ma nende eest, kes maakondades metsavahelistel liuväljadel peavad hakkama saama. Seal on naelad vajalikud. Aga inimesel, kelle põhisõit jääb Tallinna piiridesse, suurematele maanteedele ja ehk Tartusse, sellele naelu vaja väga ei ole. Kõrvaltänavatel tuleb aeglasemalt sõita niikuinii.
Deus
19:54 16.04.2025
Nu ei ole neid puzzlesid ju üldse saadaval nagu LS mootorile vahelülisid ja üleminekukarpe, mis tõlgivad Mazda keele Chevyle arusaadavaks. 50 - 100 kilo saab benapaagi pealt, mootor ise koos kastiga on seal 250kg ulatuses tavaliselt. Golf2 jne aparaadid saaks ülikerge vaevaga mõnusaks linnakulguriks mudida, iga ratta asemele või esirataste asemele või tagarataste asemele elektrikad, kuidas keegi tahab, pistikutega juhtmed ja lõpus akupanga juurest ära tõmmata nagu granaadisplint, kui kõik pistikud õigesti ühendatud, et auto sõitvaks saada. Trossile üleminekuga läheb natukene raskeks aga miski VSS asja omavaid spidokaid saab küll ja veel kõnetada.
Tahtmise ja turu taga on see vana asja turgutamine tänapäevaseks. Otse kasti otsa käivaid lahjasid mootoreid ka pole, kangeid ei saa panna, need rebivad tõenäoliselt isegi 80'test pärit kepikastide hammakad siledaks esimese kiirenduse peale.
Isiklukult hea meelega võiks neid puzzlesid ju laduda, kui saaks sellise 2-3k kuupalga kokku aga saate ise ka aru, miks see selline helesinine unistus ja reaalsuseks ei saa, vähemalt mitte siin riigis ega isegi mitte lähimates naaberriikides.
Vahekast
19:53 16.04.2025
See wigri väide ei ole 100% tõene. Üks asi on ”kleepida” ”logisevad” pinnad müramatiga üle, teine on kasutada ”logisevate” detailide vahel amortiseerivaid seibe või lihtsalt need korralikult kinnitada.
Kas põhja all on kõik kaitsed korralikult kinni? Tänavad on täis ”spetsialiste” kelle (vastutuleva) sõiduki all klopiks keegi justkui vaipa= mootoriruumi alumine kaitse ripub. Uuemad sõidukid enamasti (eriti odavama otsa) kokku ”traageldatud” plastist düüblitega ja detailid pressitud taaskasutatud ”hapupiimast”.
Kärss
19:02 16.04.2025
###Mingi kirjutamata reegel vist on et oma valla piires võib sõita.###

Ega Sa sellest rohkem rääkida ei taha? ;)
Kärss
18:59 16.04.2025
###Siin elektrimehed on kõvasti tagunud, et lõpukeskmine tuleb elektrika kasuks. Ma jään skeptiliseks aga pole isegi viitsinud uurida###

See on nagunii üks selline tagantjärele tarkus, sest kõik taandub paljuski sellele, kas me tõmbame "lõpuks" nimetatava finishijoone sinna, milleni suudavad veereda kõige kehvemad või hoopis parimad. Samuti pole head võrdlusmomenti (nt Golf bensiini, gaasi, diisli või elektriga), sest lõpuks tuleb osta mitte elektrimootor, vaid ikka terviklik auto, mis peab vastama vajadustele ka muudes asjades peale mootori/lennukauguse.

Kui kunagi tundus kohatu rääkida vastupidavate autode kontekstis mingist poolest miljonist kilomeetrist, siis tänapäeval on see juba igati sobiv number, kuna neid uusi fossiilikaid on siiski üsna palju, millele selline läbisõit enne suuremate probleemide tekkimist on igati jõukohane. Automüügiportaalid igal pool kaugemal on ju selliseid moodsama generatsiooni jõuallikaga fossiilikaid täis. Aga kus on võrreldav hulk selliseid 500tkm+ särtsukaid? Mis on nende hinna/tootmisaasta suhe (hinnalangus)?

Mulle meeldib see väljend, et ausaks kõlbab nimetada iga autot, millega reaalsed inimesed ka päriselt tahavad sõita maha need 500tkm ega soovi neid enne ära visata. Vaatame seejärel korraks enda ümber toimuvat... sealt joonistub välja üsnagi erinev pilt sellest, mida inimesed (mujalgi) autofoorumites oma arvamusena esitlevad. Mitte, et see massidele kohalduv reaalsus nende arvamused kehtetuks muudaks (minu õige vs sinu õige), aga rohepööret peavad tegema just massid, mitte ainult üksikud loodusest lugupidavad indiviidid.
Deus
18:03 16.04.2025
Seal on väga ilusti kirjas, kuidas seda jama vältida. Teha nii nagu on üldlevinud praktika ehk selgitusse kohtuasja number ja keegi ei köhi.
Deus
17:58 16.04.2025
Ainuke sääst tuleb sellest, et Liitiumit ja Koobaltit jne asju ei pea enam maa seest välja vedama nii suures mahus ja noh, bena/diisli kulus sõidule. Muus osas on kas võrdväärsus või elektrikas kahjus sest igasugu metallide puhastamine on kõvasti energiakulukam kui ICE misiganes jubina tootmiseks vaja läheb. Plekid samad, pidurikettad samad, rehvid samad, lihtsustatult öeldes.
Siin elektrimehed on kõvasti tagunud, et lõpukeskmine tuleb elektrika kasuks. Ma jään skeptiliseks aga pole isegi viitsinud uurida, kas ka tõele vastab või mitte, lihtsalt ei hooli.
Kärss
17:55 16.04.2025
Järelikult keegi valetab või esitab ainult osalisi andmeid (kahtlustan, et maksude osas, mis puudutab ettevõtte kogumakse vs müügitulu või millist osa maksudest hetkel teemaga seostada saab). Huvitav, kes? Kui selleks on Auto100 AS, siis maaks on vaevalt ainus, kes numbrid üle kontrollis. Sel juhul saame peagi ka ajakirjandusest lugeda sellest. Kui ei saa, tsiteerib tõenäoliselt Järvan nende arvutusi vaid osaliselt ja terviklikud andmed (mille arvutuste käigust me midagi ei tea) ongi õiged... Ootan huviga avalikku reaktsiooni, sest praktika näitab, et kui keegi vähegi valitsuse tööd kritiseerib, siis see kindlasti ka tuleb;)
Kärss
17:46 16.04.2025
Polnud sellesse Kert Kingo teemasse kunagi süveneda viitsinud. Siin on kogu lugu kenasti kokku võetud. Ei oska neid oravaid ja ekresid teineteisest oma eetilise kõlblikkuse poolest küll eristada, aga kogu see protsess jätab avalikkusele mulje, isegi kui see tõele ei vasta, hoopis millestki muust, kui muude sarnaste juhtumitega võrdsetel alustel ausast kohtumõistmisest.

Selles mõttes kahe teraga mõõk, et ühiskonnal on ootused seaduserikkumistele reageerimisel, aga kui seda teeb liberaalide mehitatud süsteem (kasvõi näiliselt) erapoolikul viisil, on õhtuks kodanike usk riigi aususesse jälle väiksem kui eile - kurjategija, keda peaks hukka mõistma, muudetakse niiviisi ohvriks, kellele paljud hoopis kaasa tunnevad. Igal mõttega lugejal tekib kindlasti ka see küsimus, et kas pole sellisel kujul tegemist hoopis sooviga mõjutada advokaate, sest just advokaadi süüdimõistmine paneb ka teised advokaadid tulevikus käituma arvete väljastamisel (kui detailseks selles üldse minema peaks?) nii, et neid ei saaks vahele võtta - sisu jääb samaks, muutub vaid vorm, kes sellest võidab? ;)

Ei ole vist mõtet üle korrata, et kui valitsuskoalitsiooni usaldab niigi ainult viiendik kodanikest, siis selle viiendiku hulka kuulumine ei anna õigust näidata nii sõnades kui ka tegudes, nagu ülejäänud 4/5 kodanike usk riigi õiglusesse on tühine.
https://ekspress.delfi.ee/artikkel/120370545/kattemaks-on-ma
gus-kuidas-ekre-staarist-sai-kriminaalkurjategija

###Millise tema sõnul muljetavaldava tempoga tema kaasus kolmest kohtuastmest läbi liigutati! „Esimeses astmes 6 kuud, teises astmes 2,5 kuud ja riigikohtus 1,5 kuud (otsus menetlusse mitte võtta). Ei olnud kohtunike ülekoormatuse probleemi, ressursipuudust ega midagi – roheline koridor, kust kaasus sõidutati näiliste kohtu aruteludega läbi. Puhas töö!“###

Tsiteerin eraldi ka Kingo juhtumi köögipoolt. Sisuliselt tegelesid ekrekad samasuguse "kanakarjakambakaga", milles nad pidevalt liberaale (õigustatult) süüdistavad. Ainult et see, et teised teevad ka, ei anna neile mingit õigustust seda sama teha. Kaks äärmust käituvad nagu sama kooli kasvandikud...

###Aasma PR-firma nõustas Venemaaga seotud taksoettevõtet Yandex. Kingo hinnangul oli see väga suur probleem, sest „kapo vaatevinklist oli tegemist tõesti ohtliku, mitte väga usaldusväärse ettevõttega“. „Tegin ettepaneku talle tagasi astuda,“ tunnistas Kingo istungil. „Ma ei näinud võimalust, et inimene jätkab sellel kohal töötamist, ma olin korduvalt rääkinud sel teemal, korduvalt selgitanud, mis tähendab korruptsiooni oht, mis tähendavad korruptiivsed tegevused. Ma olen ise kriminaalpolitsei taustaga. Ma olen korruptsiooni uurinud uurijana, uurijana töötanud aastaid.“ 2019. aasta oktoobris lahkus Aasma nõuniku ametist. Ja ekrekad võtsid PR-daami sotsiaalmeedias ette.###
Kärss
17:24 16.04.2025
¤¤¤Küsimusel puudub sisu: elektriautodega sõitmisega ei saa tehase põlengu keskkonnakahju kuidagi vähendada. Täpselt nii, nagu ei saa säästlikuma fossiilikaga vähendada Exxon Valdezi või Deepwater Horizoni keskkonnakahju.¤¤¤

Kuidas puudub sisu?
- Taasukasutamisse suunatud akud on nn lõpuni (kasutuskõlbmatuks, ohtlikuks muutumise piirini jne) kasutatud.
- Põlenud akude mahtuvused kokku liites on võimalik arvutada, mitu km keskmine elektriauto nendega läbis ja kui palju kaudselt CO2 see konkreetse riigi elektritootmise profiili arvestades (kivisüsi, tuumaenergia, ventilaatorid jne) välja paiskas. UK andmed on netist leitavad: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6d/20
230331_1Q2023_Electricity_generation_in_the_UK_-_pie_chart.s
vg/843px-20230331_1Q2023_Electricity_generation_in_the_UK_-_
pie_chart.svg.png?20230515041325

- Samal ajal on teada, kui palju heitmeid tekitas keskmiselt sama suur fossiilauto.
- Kui võrrelda nende autoheitmete omavahelist vahet tulekahjuga õhku paisatud saastaga, siis vastuse kilomeetriteks teisendamine annabki vastuse mu küsimusele.

Tõenäoliselt oskaks isegi ChatGPT sellele vastata, aga ma ei oska kirjutada nii detailset prompti, et ma ise selle vastust usuks:)

Exxon etc keskkonnakahjud on hea võrdlus. Me ei räägiks nendest, kui kasutaksime fossiilkütustest vaid seda osa, mille transpordi, ammutamisviiside jne puhul on sellised keskkonnakatastroofid välistatud. Niisamuti ei oleks akupõlengud teemaks, kui oleks lükatud kõrvale tuleohtlikud akutehnoloogiad ja arendatud teisi. Kõik on valikute küsimus, paraku paljuski just poliitiliste valikute küsimus, sest ainult poliitiliselt on võimalik panna paika raamid (nagu praegugi on pandud), mille piirides see mäng käia tohib.

PS: täpselt samasugune poliitiliste valikute küsimus rohepesu kontekstis on ka see, et Eestis katavad looduskaitsealad maismaapindalast 18,8%, Euroopa riikides keskmiselt 21% (nt Saksamaal 37,8% ja Prantsusmaal 25,8%). Rõõm näha, et me selles "edekabelis" jälle päris viimasel kohal ei ole.
Auto7000
16:53 16.04.2025
Tänud info eest! Võtan teadmiseks.
Deus
14:49 16.04.2025
Jah.
https://www.err.ee/1609666151/rahandusministeerium-ootab-tan
avu-1-7-protsendilist-majanduskasvu

[ Rahandusministeerium ootab tänavu 1,7-protsendilist majanduskasvu | Majandus | ERR ]

Ootama peab lihtsalt. Ja kui tundub, et ei tule, siis peab lihtsalt natukene kauem ootama.
maaks
14:39 16.04.2025
Täna (16.04) lõpeb CircleK-s ära see pikalt kestnud "extra päevad" ja sellega koos ka -8s/l soodustus äpiga tankimisel.
https://www.circlek.ee/extrap2evad
Pane õhtul paak täis! :-)
maaks
14:34 16.04.2025
Tuumapomme ei pidanud ju olemas olema, või mul jäi midagi lugemata kusagilt? :-)
PS See on ehtne näide, miks võim ei tohiks kuuluda neile 90%-le rahvast vaid neid "oinaid" peab karjatama keegi teine.
maaks
14:24 16.04.2025
Erinevalt Postimehest, kus "kõik on s.tasti ja kõik on (alati) p.rses" on Delfi märksa optimistlikum - järgmisel 2-l aastal palk tõuseb 10% (summas siis) :-)
https://arileht.delfi.ee/artikkel/120371064/oodatud-prognoos
-majandus-aegamisi-taastub-ja-maksude-kohta-on-oodata-parema
id-uudiseid

Jürgen Ligi sõnul on näidanud majandus eelmise aasta teisest poolest elavnemise märke. „Kriitikute kiuste algas majanduslangus enne maksutõuse ja kasv taastus maksutõusude ajal. See tuletab meelde, et meie suured mured on olnud kohanemine, majandussuhete katkemine sõja tõttu, inflatsioon, kõrged laenu- ja energiahinnad ning madal ekspordinõudlus, mitte maksud,“
Deus
13:06 16.04.2025
Selge, ei lugenud ühesõnaga ja oledki jäärapäiselt tsüklis.
Kässar
12:38 16.04.2025
https://eestinen.fi/2025/04/euroopa-riigid-kaaluvad-vene-gaa
si-juurde-naasmist/

"Euroopa ei lähe kunagi tagasi Venemaalt 150 miljardi kuupmeetri impordi juurde nagu enne sõda… aga ma panustaksin, et võib-olla 70 miljardi kuupmeetriga,” lisas Pouyanne."

Veel natuke reaalsust siia teemasse.

wigry
12:18 16.04.2025
Kui sa püüad mürasummutust teha materjaliga mis midagi ei kaalu, siis ei ole vist ka tulemust? Mürasummutuse effekt tekib just sellest, et suuremat massi on raskem võnkuma panna ja seega vibrat ja plärinat vähem.
Kässar
12:03 16.04.2025
"Sa ei lugenud sulle pandud tekste läbi jah?"

Ma ei tea, millistele tektstidele sa täpselt viitada, aga fdghf poolt chatgtp-ga toodetud tektste lugesin ja ütlesin juba, et täiesti ümar ja poliitiline jutt.
Selline, et justkui ei tohiks elada neis piirkondades , aga tegelikult ikka tohib küll jne jne.
Selline, et justkui tuumapommi kasutamine on tabu ja tiblastanil on doktriinid jms.

Ma vaatan pilti läbi omaenda silmade. 90% on ju lollid, nagu sa ütlesid. Järelikult paljud mõtlevad minu moodi. Kui ma lähen poodi ja ostan banaani, siis mind eriti ei huvita, mis ajalugu selle banaaniga kaasneb. Äkki üks suguharu sooritas teise suguharu kallal genotsiidi ja võttis banaaniistanduse üla. Mul kama kaks. Kui üks banaanikilo maksab 1,5 euri ja teine 5 euri ja näevad välja samasugused, siis võtan odavama. Ei huvita, et keegi kuskil kedagi teist selle banaani pärast teiba otsa ajas.
Täpselt samamoodi ei huvita suvalist indut või hiinlast , et kuskil Sumys vms kohas igapäevaselt lapsed raketirünnakutes surevad. Nemad tahavad oma väikse võrri sisse saada bensiini võimalikult odavalt. Nad isegi ei tea, et kuskil mingi sõda käib.

Üle 50% venelastest soovib tuumarelva kasutust. Milleks peab oma poegi sinna sõtta saatma, kui saaks asja lahendada hulka kergemini? Õigustatud ootus.
Samasugused ootused on olnud ka ameeriklastel, kes ei saa aru, miks kuskil piirkonnas susitakse aastaid ilma eduta ja lõpuks saadakse veel peksa takkaotsa.
Ja selle rahva tahte vastu ongi välja töötatud propaganda, et tuumapommi kasutamine justkui oleks mõeldamatu ja MAD ja vesinikupomm, mis on miljon korda võimsam, kui tavatuumakas ja kõik muu säärane propaganda. Justkui saabuks kohe maailmalõpp, kui keegi tuumakat kasutab.
Reaalselt mingit maailma lõppu ei toimu. Hiro ja Naga on parimaks näiteks, kuidas tuumapommi järgselt linnad kiirelt üles ehitati ja BAU ( business as usual) jätkus.
Deus
11:53 16.04.2025
4 vs kui paljud seal käisid ja juba surnud on? Nii hämmastav kui see ka poleks, mõned suitsetajad elavad ka 100 aastaseks.
Auto7000
11:50 16.04.2025
Plaan oleks teha esialgu kapott ja esiuksed. See peaks olema ok? Materjal ise ei kaalu nagu väga midagi..
Kässar
11:24 16.04.2025
Veel üks kopteripiloot , kes alles hiljuti suri:

"On November 3, 2021, the legendary helicopter pilot Major General Boris Alexandrovich Nesterov passed away.
On April 27, 1986, at 10:00 a.m., the Deputy Commander of the Kyiv Air Force and the Commander of the Mi-8 Helicopter Crew dropped the first sandbags into the throat of the explosion-damaged reactor of Unit 4.
Then, on April 28–30, from the roof of the Polissya Hotel, 1.5 km from the Chernobyl NPP, he controlled helicopter flights to fill the reactor with a mixture of filtering and heat-absorbing substances: sand, boric acid, and dolomite clays, and to stop radiation emissions.
An experienced, skilled, and authoritative organizer, he brilliantly coped with this task. He personally made 51 combat sorts over the destroyed reactor—a total raid of 28 hours. He received a radiation dose of 1.32 Sv."

Mul ei õnnestunud leida tema sünniaega, aga ikkagi võib väita, et elas päris pikalt , kuigi vahtis otse mahasulanud tuumakatlasse ja puistas sinna liiva jms tulekahju kustutamiseks.

Kässar
11:19 16.04.2025
Eelneva video alt mõned nopped radiatsiooni kohta Chernobõli tuumakatastroofi ajal:

"All four men lived long and healthy lives. The radiation king title goes to Mykola Melnyk however, who piloted a chopper on multiple runs over Chernobyl NPP as it was melting down. He viewed with his unguarded eyes the melting core of number 4 reactor for minutes straight as he targeted red sand being dropped from his chopper. He could actually feel the tingling of the radiation on his skin. His instruments all cooked and he laughed it off. He died in 2013 in Spain in a helicopter crash while on an aerial firefighting mission."

Tõlkes siis, ta puistas liiva reaktorisse ja tegi mitmeid ülelende. Vahtis paljaste silmadega reaktorisse. Kõike seda tegi ta mitmeid minuteid järjest. Ta tundis, kuidas radiatsioon pani ta naha kihelema ja näiturid kokpitis ütlesid üles .Seda tegi ta aastal 1986. Ta suri aasta 2013 helikopteriõnnetuses.

stammer
11:13 16.04.2025
mürasummutusega kaasneb auto massi suurenemine ja seoses sellega ka kütusekulu, mille tõttu on selle ökopunni kasutamine küsitav.
tiia63
11:00 16.04.2025
tiia63
10:59 16.04.2025
Käidud. Kompuuter midagi ei tuvastanud, kuid kliimasüsteem oli tühi. Täideti ära, 136euri kõik kokku.
Deus
10:45 16.04.2025
Sa ei lugenud sulle pandud tekste läbi jah?
Kässar
10:42 16.04.2025
https://www.youtube.com/watch?v=BlE1BdOAfVc&t=12s

Veelkord sama link ja mõned kommentaarid sealt alt:

"Very little, all the men in the video lived relatively long lives with little to no adverse affects if what i read was right, one man even living until 2014"

"col. sidney c. bruce, died in 2005
lt. col. frank p. ball, died in 2003
maj. john w. hughes II, died in 1990
maj. norman b. bodinger, died february 2, 1997
maj. donald a. luttrell, died december 20, 2014.
videographer george yoshitake, died in october 2013."

Eks igaüks võib ise edasi uurida, kui vanaks need mehed seal elasid. 80+ tuli seal päris mitmel ikka ära.