See tavaline nähtus meie talvede puhul.Ega peale värvimise muud head lahendust pole. Samas see soodne väike auto nendele võid ka järelturul odavalt samad veljed leida.
Palju seal üks velg maksis? Keila tüübid tegid 25 euri 16" velg + mingi naljaraha liivapritsi eest kah. Terve ring koos uute Scorpio rehvidega (u 140 euri tk) läks ca 700 maksma.
Huvitav, kas pipraviin on ametnikele koššer? Või poolakad panevad ühe Zubrovka sisse miskise heinakõrre. Äkki peaks ametnik esmalt tõestama selle lisandi kahjulikkuse, aga hetkel on see väga viimnereliikvialik- jumala loodud olendite nimekirjas seda ei ole, seega lausketserlus.
###Kuna Euroopa Nõukogu määrus ei tunnista kuldjuurt lõhna- ja maitseainena, samuti mitte toiduainena, tuli Moe peenviinavabrikul oma populaarseim alkohoolne jook tootmisest maha võtta. Kümmekond aastat ei häirinud Kuldjuure tootmine kedagi, aga siis avastas Eesti põllumajandus- ja toiduamet pooljuhuslikult, et Euroopa Liidu määrused kuldjuurt ei tunnista, ning kohe saadeti teavituskirjad Moele: tootmine tuleb lõpetada! Moe peenviinavabriku juhataja Liisa Luhaste sõnul jagub Kuldjuurt ehk sügiseni. "Olemasolevate varude realiseerimisele piiranguid pole, toodet turult tagasi kutsuma ei pea," lausus ta. Kiiresti populaarseks saanud viina Kuldjuur hakati Moel tootma 2013. aastal. Viinale on lisatud Eestis Tartumaal Saare talus kasvatatava kuldjuure tõmmist, mis muudab viina maitse mahedaks. Kuldjuur on meie piirkonnas teada-tuntud ravimtaim ja ilmselt säilivad taime head omadused viinaski. Selline viin pole midagi enneolematut: tõmmisviinasid ja tinktuure on Eestis valmistatud ja müüdud aegade hämarusest alates.
Peenviinavabriku juhataja rääkis, et kuna Kuldjuure tootmist lõpetada ei soovitud, uuris ta, mis tuleks ette võtta, et kuldjuur uuendtoidu või lõhna- ja maitseainena registreerida. "Selgus, et see on võimatu missioon, vähemalt meiesuguse väikeettevõtte jaoks," kõneles Luhaste. "Eestis pole keegi seda protsessi varem läbi teinud. Lätis üks katse oli, aga see lõppes ka ebaõnnestunult. Taotlus eeldab riskianalüüse, laborikatseid ja mida kõike veel. See on pigem teadustöö, mis meile pole jõukohane. Ja tõenäoliselt kuluks kogu protsessile kümmekond aastat ning see läheks praeguste hindade juures maksma 200 000 eurot."
Meie teada tuli kuldjuure puudumine vastavatest nimekirjadest välja täiesti juhuslikult – üks teine väiketootja soovis samuti oma viinale lisada üht teist ravimtaime, aga ei saanud luba ja siis hakkas hargnema," rääkis Liisa Luhaste. "Tegelikult ei pea tootja viinaetiketil koostisaineid isegi mitte üles lugema. On võimalik küll, et kontrollitakse joogi retsepte, aga see on pisteline. Meie jäime vahele seetõttu, et me just rõhusime kuldjuure lisandile. Näiteks Venemaal toodetud Russian Standard Gold, mis vähemalt enne sõda oli Euroopa Liidus ka müügis, sisaldab samuti kuldjuurt, aga nad ei too seda eraldi välja ja ükski amet pole keelanud selle viina müümist."
Miks Eesti PTA täidab regulatsioone ja nõudmisi "Saksa täpsusega", seda enam, et Kuldjuure viin on tootmises ja müügil olnud aastaid ning mingeid probleeme sellega pole? Lausa vastupidi: sellel on kindel tarbijaskond, ja mitte ainult promillide pärast. "Eesti ametiasutused, sealhulgas põllumajandus- ja toiduamet, on kohustatud järgima kehtivaid seadusi ja regulatsioone, sealhulgas Euroopa Liidu õigusakte," vastas toiduosakonna juhataja Triinu Allika. "Nimetatud kohustus on sätestatud riigi õiguskorras ning on vajalik õiguskindluse, võrdse kohtlemise ning tarbijate huvide kaitsmiseks. Kuigi mõnikord võivad regulatsioonid tunduda elukauged, on nende eesmärk üldjuhul kaitsta avalikku huvi.###
Tasub taastada kui tuleb odavam kui uued valukad. Pulbervärv kestab väga ilusti, lasin 10 aastat tagasi enda Mickey Thompsonid üle teha, siiani nagu äsja värvitud, näinud liiva, soola, merd jne, kõike. Üks kivi suutis pulbrist läbi tungida, kui sai mööda kive ronimas käidud aga selle kriimustuse lasin järgmine päev sprayga üle ja juba 4 aastat pole maha tulnud seegi. Siiski ei soovita ise sprayga jännata. Pulber on ainuõige tee, kui taastada.
###Kraavi muldvall lõpetas juhi(tavuse) kaotanud auto teekonna - oleks olnud korrektne uudis (kuniks juhi surma tegelik põhjus selgub/ kui selgub).###
Loomulikult oleks niiviisi korrektne! Ilma nii umbmäärase sõnastuseta poleks see uudis võibolla mu tähelepanugi pälvinud. Kui avarii toimus Tallinnas Liivalaia tänaval, oleks väga kummaline lugeda uudist "Harjumaa piirides" toimunud avariist, kuigi see pole ju tähti närimata vale.
Mulle isiklikult meeldiks lugeda rohkem selliseid uudiseid, kus juhi(tavuse) kaotanud auto teekond rauges heinamaal või viljapõllul, keegi meditsiinilist abi ei vajanud, juht jätkas oma teekonda peale maanteele tagasi tagurdamist ning korvab liikluskindlustuse kaudu maaomanikule tekitatud kahjud. Sellised autodele kriime tekitamata teelt väljasõidud (va kahjude korvamine;) oli kunagi tavapärane ja ohutu viis juhitavuse kaotanud auto pidama saamiseks ja on seda mõnel pool veel tänagi (sh mu oma põldudele-heinamaadele, nt möödunud talvel peaaegu kümmekond korda @uljaspead, kõik sõitsid edasi, mõni jõudiski sama hooga veel teele tagasi, mõne kriimu vast ikka autod said, ürgvana asfalteeritud tee ei vaju ega lagune kraavide puudumise tõttu).
###Looduslik valik teeb oma töö, mina väga ei muretseks nende pärast.###
Ega ma nende pärast ei muretsegi. Muretsen nende pärast, keda nad endaga kaasa võtavad (või sandistavad). Nagu ka autoliikluses valesti valitud sõidukiiruse puhul.
###Enne kui turg järsult alla pööras, realiseerisid Zuck, Dimon, Bezos ja teised juhtivad ärimehed sadu miljoneid dollareid oma ettevõtete aktsiatest — ajastus, mis on pannud nii investoreid kui poliitikuid kulmu kergitama.
Meta tegevjuht Mark Zuckerberg müüs jaanuaris ja veebruaris oma sihtasutuste kaudu umbes 1,1 miljonit Meta aktsiat väärtuses 733 miljonit dollarit, kui aktsia hind oli üle 700 dollari. Meta aktsia hind on sellest ajast langenud rohkem kui 30 protsenti. JPMorgani juht Jamie Dimon vahetas sularaha vastu 866 000 aktsiat (ligikaudu 234 miljonit dollarit), olles juba varem avaldanud plaani vähendada oma osalust. Müük langes ajaliselt kokku JPMorgani aktsia 14-protsendilise langusega. Amazonist müüs Jeff Bezos veebruaris 50 miljonit aktsiat, teenides hinnanguliselt 8,5 miljardit dollarit. Ka see tehing leidis aset enne turgude järsku pöördumist. Lisaks neile müüsid aktsiaid ka Oracle’i tegevjuht Safra Catz, tehnoloogiainvestor Peter Thiel ja mitmed Tesla juhatuse liikmed, kes realiseerisid aktsiaid kokku üle 118 miljoni dollari väärtuses.
Eraldi tähelepanu on pälvinud kongresmen Marjorie Taylor Greene, kes ostis märtsi alguses positsioonid sellistesse ettevõtetesse nagu Apple, Tesla, Nvidia ja Palantir – vahetult enne seda, kui Trump teatas 90-päevasest osalisest tollimaksupausist, mis tõi börsile kiire tõusu. Meenutame, et 90-päevane paus kuulutati «kogemata» välja esmaspäeval ja ametlikult realiseeriti kolmapäeval. Mõlemal korral spurtisid aktsiad jõuliselt üles, mitte küll kauaks. Kas see oli teadlik tegutsemine?###
###Populistid röövivad valija tähelepanu lööklausetega. Ajakirjandus haarab nendest kinni ja kaotab ise fookuse. Eesti ajakirjanikud ei saa tihti suurtest teemadest enam aru/.../Vabadus antakse ära sel hetkel, kui kõigil on mugavam suu pidada.###
###Toon välja ka ajateenistuse läbinud inimesed enda näitel. Ma teenisin aega militariseeritud Eesti piirivalves 1995-1996 minnes ajateenistusse vabatahtlikult 18 aastaselt. Ajateenistuses peale relvaeksami sooritamist usaldati minu kätte mitte mingi püstol, vaid lahingautomaat AK-74 esmalt 30 padruni teravmoonaga ning usaldati mind 18 aastast "tatikat" ilma järelvalveta valvama õppekeskuse territooriumit selle automaadiga. Narva maanteepiiripunktis usaldati minu kätte automaat Galil AR 60 padruni teravmoonaga, et valva piiri "poiss" ilma, et mingi laskeinstruktor või politsei ametnik oleks 6 tundi jutti minu kõrval valvanud, et ma selle lahingrelva ja teravmoonaga mingeid lolluseid ei teeks. Usaldati ilma järelvalveta, aga nii kui minu ajateenistus lõppes muutusin ma riigi silmis "idioodiks" kes relva käsitleda ei oska. Ja ei ole vaja tulla rääkima, et tsiviilnõuded on karmimad relva käsitlemisel kui kaitseväes. Iga mõistusega inimene mõistab kui tõsine on otsus kasutada tulirelva isegi siis kui oled rünnaku all ja ei tule see päästiku vajutus nii lihtsalt kui relva vastased oma võhiklikkuses seda arvavad.
Ma pole peale ajateenistuse lõppu üritanud taotleda relvaluba tsiviilis põhimõtte pärast, sest ma juba korra tegin relvaeksami, ma juba tõestasin, et olen tulirelvaga vastutustundlik ning oskan seda käsitleda ning kui ma tsiviilis uuesti relvaeksami teeksin, siis tõestaksin ma bürokraatidest ametnikele, et neil on õigus kui nad arvavad, et inimesed on idioodid kelle relva käsitlemisoskus ja vastutus on null. Meie riigis ei võimaldatagi relvakultuuri arengut erinevalt näiteks USA osariikidest kus on liberaalsed relvaseadused. Juba statistika ise räägib enda eest. Võtame näitena Kalifornia osariigi vs Teksase osariigi. Lihtne statistika näitab, et tulirelvaga toime pandud kuritegusid on kordades rohkem Kalifornia karmide relva seadustega osariigis kui liberaalsete relva seadustega Teksase osariigis. Miks nii? Asi on lihtne, esiti on Teksase osariigis relvakultuuri arendamine tavaline juba maast madalast ning täiesti seaduslik, ka ei kipu kurjategijad Teksase osariigis relvadega väga vehkima, sest nad saavad aru, et nad võivad iga nurga pealt tina saada, sest enamus inimesi kannab relvi ja paljud avalikult, aga Kalifornia osariigi karmide relvaseadustega on tulirelvaga sooritatud kuriteod kordades rohkem levinud ja sedagi mitte seaduslike, vaid ebaseaduslike tulirelvadega, sest tsiviilidele on tehtud relva omamine ja kandmine väga raskeks ja ebamugavaks.
Arvestades meie idanaabri agressiivsust ja siin Eesti Vabariigis elava 300 000 venelase (enamus kremlimeelsed ja Eesti Vabariigi vastased) olemasolu kardavad nõuka mentaliteediga politseinikud, et eestlased hakkavad massiliselt enesekaitseks rünnaku vastu kasutama tulirelvi (ja seda täiesti õigustatult). Täna võib tavaline inimene kes ei käi enesekaitse trennis vabalt peksa saada noortekambalt, kremlimeelselt jne kes käivadki trennis selleks, et õppida teisi peksma (vaata Türi paremäärmuslikke nn pedofiilide jahtijaid või hiljuti uudistes olnud juhtumit kus noortekamp Tallinnas peksis läbi neid korrale kutsunud mehed). Samas on meie politsei nii õhukeseks lihvitud, et Tallinnast ja Tartust väljaspoole on väljas 1-2 patrulli kogu maakonna kohta ning vägivaldsed rünnakud inimeste vastu on suht sagedased. Politsei ei suuda oma kaadrivähesuse tõttu tegeleda ennetusega, vaid tegeleb ainult tagajärgedega, kuid see ei aita kamba käest peksa saamisest pääseda ju. Kambad tunnevad, et on karistamatud, kuid samas kui kambad teaks, et ründamisel riskiks nad tina saada, siis mõtleks nad 100 korda enne kui kedagi ründaksid, sest isegi need madalalaubalised ei taha haavata saada või surra. Ja ärge tulge mulle rääkima, et Eesti on väga turvaline, tuletage meelde Taavi ja Olga Minniku olukord, kus politsei ei liiguta lillegi ründaja vastu.###
Meie riik riigiks aga hoopis rohkem paneb muretsema mis sellest maailmast üldse saab. Suur kiusab väikest ja mitte keegi ei suvatse seda jama lõpetada. Kõik peab sobituma kurjusega. Masendav olukord.
"Sama tendents valitses läänes – rõhku pandi tehnikale, mis kuni 1970.–1980. aastateni oli tõesti parem, aga see toimus sageli muude omaduste arvelt. Tänapäevase sõja suur intensiivsus paljastab aga kiiresti selliste süsteemide nõrkused. See sunnib kogu kontseptsiooni uuesti läbi mõtlema: me vajame odavamat, kiiremini omandatavat, kergesti remonditavat ja lihtsasti kasutatavat tehnikat, mis siiski vastaks tänapäeva sõja nõudmistele. See tähendab kardinaalset muutust kogu kontseptsioonis."
Mis märgutuli? Sellel focusel küll õlitaseme andurit pole.
Ilmselt arvab,et see õlituli ongi selleks. Mitte keegi vähegi mõtlev isik ei käivita mootorit kui varras kuiv. Samas niipalju ju teadlikust oli ,et õli kontrollida.
Kuidagi väga autovõõras jutt ,huumor ilmselt.
Usk on läbi aegade olnud (ja jääb) kõige odavam "politseilahendus" - riigil, millel maksumaksjaid ja seetõttu ka raha napib tasuks seda suunda rohkem arendada :-)
Kraavi muldvall lõpetas juhi(tavuse) kaotanud auto teekonna - oleks olnud korrektne uudis (kuniks juhi surma tegelik põhjus selgub/ kui selgub).
Ja kui nüüd korra tulla tagasi selle eespool viidatud Ain Kendra artikli juurde, siis isegi päris loll saab numbreid vaadates aru, et kui oleks vaja hukkunutega õnnetuste arvu vähendada, siis tuleks kas: A- vähendada sõidukiirust kõikjal 50-ni või mis veelgi efektiivsem 40-ni, B- suurendada sõidukiirust kõikjal vähemalt 100-ni :-)
Aga mina küll ei näe, et politsei mehitatud patrullid selle kontrolliga (et keegi kogemata aeglasemalt ei liikleks) toime võiks tulla ja meil on jätkuvalt vaja kiiruskaameraid - ainult, et kordades rohkem kui täna kasutuses :-) https://images.delfi.ee/media-api-image-cropper/v1/9c2c32ff-
675d-45e6-9a66-54dac39f262c.jpg