Kõigile meeldib igasugu asju tõestada ja lõbusaid filmikesi teha, aga lõppkokkuvõttes sõltub kõik ainult füüsikaseadustest. Iga asja liikumapanemiseks on vaja jõudu- olgu see asi siis ratastel või mingi libisemise, puhtal kujul hõõrdumise teema- kergema asja lükkame liikuma ühe sõrmega, raskema jaoks kutsume kohale kümme vanameest. Aga liikuma ta saame ja kui juba liigub, läheb edaspidi asi kergemaks, st tema liikumises hoidmiseks me enam nii palju energiat ei kuluta. Sama muidugi ka pidurdamisega, aga hetkel pole see oluline. Eks ole ka erinevad näiteks tühja või täiskoormaga reka paigaltstart või peetis akuga auto käimalükkamine- nissan micra hakkab ilmselt kergemini liikuma kui hummer, aga kui hoo sisse saab, liiguvad juba mõlemad väiksema lükkamisjõu vajadusega.
Igasugu asjade vedamisega seoses toon lihtsa isikliku näite- haagis 2m lai ja 2m kõrge. Väheke küll aerodünaamilisema kujuga, aga mitte oluliselt. Kuni kiiruseni 70kmh kiirendab auto nagu tavaliselt, justkui sabas poleks midagi, sealt edasi muutub kiirendamine vaevalisemaks ehk siis lavale tuleb tuuletakistus ja antud mootor hakkab sellega maadlema. Piltlikult öeldes siis nii, et kuni kiiruseni 70kmh suudaksin ma oma käekestega seda käru liikumas hoida, aga üle 70ne peaksin portsu vanamehi appi kutsuma. Haagise enda kaal, hõõrdetegur jne ju ei muutu, muutuvad hoopis teised tegurid. Kui kapoti all oleks näiteks 200kw, jääks ilmselt ka see tuuletakistus märkamatuks. Loomulikult muutub ka kütusekulu- väiksem mootor küll jõuab, aga näeb rohkem vaeva, suurem mootor tee eriti teist nägugi, aga eks neelab rohkem kütust ka tema. Ja kunagi ammu sain sarnase kogemuse vana 55kw diiselmersuga, millel taga kõrgema tendiga kerghaagis- tühja haagisega oli max kiirus 70, sest tuuletakistus oli nii suur, et see 55kw lihtsalt ei suutnud enamat.
Niiet pane aga elektriautole suuremad akud, võimsamad mootorid ja teed ka rohkem tööd, aga määravaks saab pigem see, kui palju tuuletakistus seda sabas tilpnevat asja mõjutab. Ja kui tuul puhub tagant, on elu veelgi lõbusam. Iga jalgrattur teab seda.
Kõik need "teaduslikud" tuubivideod" on vaid enda lõbustamiseks tehtud.
Eks sama saatus tabab (ja on juba varem tabanud) paljusid margifoorumeid. Tegelik suhtlus liigub FB-sse, tehniliste probleemide lahendamiseks pole mõtet margi-spetsiifiliseks minna, kuna maailmas on pea-aegu kõik asjad unifitseeritud.
EDIT: Üks väga oluline tegur on veel - ise tegemise oskus on noorema rahva hulgas "kiires allakäigus".
https://www.delfi.ee/artikkel/120419779/kalle-grunthalilt-vo
etakse-teisipaeval-saadikupuutumatus
Juba kaks aastat uurimises olnud Grünthali kriminaalasi jõudis kahtlustuseni möödunud aasta kevadel. Kahtlustuse kohaselt kasutas Grünthal talle tööülesannete täitmiseks väljastatud riigikogu kantselei kütusekaarte 2023. aasta jooksul ka isiklikuks otstarbeks vähemalt 46 korral ning kokku ligikaudu 3000 euro väärtuses. Selline teguviis on karistusseadustiku järgi süütegu ehk võõra vara omastamine.
Mul on tunne, et selle kahe aastaga on uurimise kulud ammu juba suuremad kui see kütusele kulunud raha. Aga keda huvitab, vähemalt ametnik õigustab enda olemasolu.
Ma olen reaalselt ostnud ka. Oli üks auto mida läksin vaatama. Võõra inimese nimel. Proovisõitu ei saanud teha, sest kindlustus oli läbi. Pakkusin automüüjale, et tahan viia tehnilisse kontrolli ja ostan ise kindlustuse. Ja panin enda isikukoodi ja kuvas mulle minu soodsat hinda. Sain osta ka enda soodsa hinnaga (teenusepakkuja kodulehel). Omanik sel juhul ei puutu asjasse. Ehk ostsin üheks kuuks. Et saada sõita pool päeva linnas ringi
https://tehnika.postimees.ee/8368649/baltikumi-esimene-akuga
-varustatud-elektriauto-laadija-tootab-lahendada-taristu-kit
saskohad
Akuga laadija eripäraks on see, et täisvõimsusel laadimine saavutatakse ligikaudu viis korda väiksema võrguliitumise abil (63 ampriga).
Selline laadija aitab vähendada ka tiputarbimise koormust, suurendab elektrivõrgu paindlikkust ja pakub elektriauto omanikele kindlustunnet laadimisel. 160 kilovatt-tunnine salvestusmaht võimaldab näiteks elektrikatkestuse korral teenindada ligikaudu kaheksat keskmist laadimissessiooni.
Proovisin ja ühe masinaga mis tegelikult registri järgi minu oma on.
Üsna anomaalseid numbreid tuli.
Näiteks IF - kui märgin sinna isikukoodi ja "hakkan omanikuks" palub kallimat hinda kui märkida kohe "olen omanik" mis ka registri järgi tegelikult õige on. Enne selle masina ostmist , tänavu sügisel näitas IF pea kaks korda kõrgemat hinda ehk tõenäoliselt eelmise omaniku andmetel. Siis ma seda isikukoodi varianti ei teadnud :)
Salva - "hakkan omanikuks" on ca 50% odavam kui "hakkan vastutavaks kasutajaks"
Mõned seltsid näitavad selle "ei ole omanik" puhul hoopis tehnilist viga .
Veel saab kalkulaatoris oma elukohtasid suht suvaliselt määrata ja tekib ka ahvatlevaid hindu. Tegelikkuses tuleb see makse rahvastikuregistri järgse elukoha järgi ja mingi ääremaa hinna jaoks peaks vist kõigepealt rahvastikuregistris elukoha sinna määrama.
Kas saan õieti aru, et kasutatud autot või mis iganes muud asja ei saagi inimese kombel müüa, sest kasutatud asjal võib olla varjatud puudusi millest müüja pole teadlik. Kasutatud asi nii ehk naa ei ole uueväärne ja kui omanik seda mingil põhjusel endale ei soovi siis tuleb kasutatud auto või mis iganes muu kasutatud asi saata otsejoones ümbertöötlemisse ja kindlasti mitte müüa ega ka anda korduvkasutusele sest korduvkasutusse andes on müüja justku ise selle asja tootja ja selle puudustest vastutava rollis ehk paneb kasutatud asja müües end igal juhul nn tanki ja vastutavaks?
Samas on kahju, et seadus justkui keelab korduvkasutada asju ja tuleb lihtsalt vanad asjad ära visata, et iseenda vastututuse riske maandada ?
Pean ka siis omapoolt lisama, et sõidud ja koolid tegin tallinnas ja ARK eksami bronnisin Pärnu. Lugesin siin arvustusi ja loterii tõmbas mulle mainitud kõrvarõngaga härra eksamineerijaks. Mulle isiklikult meeldis aga härra lihtsalt võib olla noore näitsiku jaoks keskmisest kõvema tämbriga ja ratsionaalse suhtumisega ehmatab alul liiga ära. Ei tasu karta ja pigem julgelt minna sõitma. Seda kerge öelda muidugi. Mingit ülevoolavat tervitust, liiga pikka sissejuhatust jm jama ei olnud ning uuele katsele saan minna tänu enda pisikesele apsakale ja loodan, et järgmine kord saan sama eksamineerija. Kui oled kogu kooli sõitnud tallinnas, siis on lausa lust pärnus sõita.
Teed linnukese lahtrisse 'ma ei ole sõiduki omanik ega vastutav kasutaja' ja saad enda kohta mis iganes masina kindlustusinfo. Osta ei saa aga seltsidevahelise võrdluse saab.
LKF lehel ma küll isikukoodi lahtrit pole leidnud. Ja teine asi et sellelt lehelt ei saa midagi osta.
Isikukoodiga võib ilmselt osta kindlustusseltsi lehelt. Aga selleks peab siis kõik seltsid läbi proovima et näha kus üldse tasub kaupa teha.
2 ust + tagaluuk = 3 ust ei ole päris kindlasti kupee.
Ma olen alati teadnud, et kupee-ks klassifitseerub 2-e ukseline auto, aga et seal ka veel pagass peab olema ei teadnud :-) Aga kui pagass on hoopis ees? (N 911)
Kõige keerulisem tundub olema 2-ukseliste sedaanide kupeedest eristamine. https://detailedvehiclehistory.com/blog/what-is-a-coupe-car
Luukpärasid on aastakümneid proovitud kupeeks nimetada. Väga suur hulk inimesi ei tea, et lisaks iseloomulikule katusejoonele peab kupeel olema ka eraldi pakiruum, mitte salongi osa.
Mida kõike ei tehta, et lolle konksu otsa saada ja nii võib ka tavalise luukpära kupeeks nimetada. Tehti seda tavalises kolmes kereversioonis- 3-5 ukseline luukpära, sedaan ja kabrio. https://www.osta.ee/renault-19-coupe-243024250.html
Tartu HLÜ kuulus varem ka HLÜ-te liitu, mingist ajast alates enam mitte. See tähendab, et hoiustajatel pole nende vara enam sendi eestki tagatud. Ehk siis päästku end, kes päästa saab. Muidugi - ühistulises ettevõtmises peaks nagu kogu võim ja ülevaade olema liikmetel endil (üldkoosolekul). Kui aga usaldatakse liigselt juhatust (või veel hullem - antakse oma hääl volitusega ära), siis hakkavad sellised ''Eriali''-laadsed asjad juhtuma. Ehk et liikmed vaadaku natuke peeglisse ka.
Miks kustutatakse. Kus on Deus kadunud, ma tahan lihtsalt teada. Äkki viskas mehel üle ja läks lõpuks Ukrainale reaalselt appi. Müts maha mehe ees, kui seda tegi.
Et enda hinda näha selleks ei pea autot ümber vormistama. Seal LKF on lahter ISIKUKOOD, paned sinna enda isikukoodi ja linnuke et oled tulevane omanik ja näed enda isiklikke hindu võõral autol ja saad ka osta kindlustust võõrale autole kuid enda isikliku hinnaga.
jah õige fdghfgh see KM viide, riik saab auto liisingu korral tõesti KM kohe kätte. Kiidan!!
Kärss, mina ei ole erinevate kasutajanimede all kommenteerinud. Laidan!!
arvestades 2024 aasta KM kiiret laekumise kasvu 2023 aastaga võrreldes (11%), mida tõukas tagant 2024 aasta lõpus autoostu ralli ja väikese osa ka km määra tõus, siis oleks loogiline, et 2025 aastal km laekumise kasv pigem tagasihoidlik, aga 9 kuu lõikes on km laekunud 8,6% 2024 aastast rohkem. seda on rohkem kui hindade kasv + km määra tõus. Majandus samas ju on paigal - Kuidas on selle põhjal võimalik väita, et tänu uute autode müügi vähenemisele on jäänud riigil saamata 108 mln km.
Aga fdghfgh kuna pangaarvetel rahval vaba raha kasvab endiselt, siis tõepoolest kui autot ei osteta, siis see raha samal ajal kohe kõik tarbimisse ei lähe vast tõesti.
Samas kas see on kahjulik et autode müük väheneb? uued autod tulevad Eestisse sisse ja viivad raha Eestist välja. Kas see on probleem, et inimestel on vähem liisingukoormust kaelas?
Aga jään selle juurde, et roheline on kasutada asjad, ka autod, rohkem kasuliku kasutusea lõpuni, mitte vahetada autot tihti, osta asjatult suuri linnamaastureid. Seda toetab ju siin ka Kärss, et uued elektriautod on paha paha, vanad sisepõlemismootoriga autod on palju keskkonnasäästlikumad. Milleks nüüd äkki see kisa, et uute autode ostmine on vähenenud?
Fakt on see, et need 200-300 inimest, kes on autode müügiärist kinga saanud, ei ole jäänud pikalt töötuks. Kuna kõikide maksude laekumine on kasvanud kiiremini kui lubab arvata majanduskasv ja maksutõusud, siis ei saa mitte kuidagi võtta kokku need koondatud töötajad ja arvestada kui palju makse on nende pealt jäänud saamata. täpselt samamoodi ei saa rääkida vähenenud automüügi taustal samata jäänud km, kui käibemaksu laekumine kokku on hoogsas kasvutempos.
Mina ostan samuti aastaks ja enne uue ostmist kontrollin LKF lehelt milline selts kõige odavama pakkumise teeb. Juba aastaid niimoodi ja sugugi mitte alati pole see kõige odavam kelle juures on pikalt kindlustatud. Vahepeal olin mitu aastat Seesami lepinguga sest see oli kõige soodsam. Üle-eelmisel aastal tõstis Seesam lausa koefitsendiga hinda ja loomulikult ma seal enam lepingut ei sõlminud. Tänavu olid nad oma veast aru saanud ja hind oli konkurentsitult madalaim. Kannatas täitsa osta.
Neid hinda kujundavaid tegureid võib palju olla - pikaajaline klient läks minema, mõni uus tulija hakkab end odavate hindadega turule sööma, omanik vahetub . See pika nimega, Glj...? kindlustus läks norrakatelt leedukate kätte ja need tegid kohe soodustused et kliente tuleks. Kindlustasin ühe auto ise ka seal. Tänavu neil enam midagi ahvatlevat ei paista ja koduleht on ka kehv.
Mõnel seltsil on vahel mingi suurem kahjujuhtum olnud ja tuleb hinda tõsta et jälle jalad põhja saaks. Praeguse nimega Elama seltsis oli mõni aasta tagasi elumõttetu mootorratast kindlustada sest hind oli 3-4 korda kõrgem kui teistel. Ju nad siis ei tahtnud endale sellist portfelli ja pole mõtet vägisi raha pihku suruda.
Minumeelest kindlustusmakse suurus mingi masina ajalooga küll seotud pole. Viimane mille ostsin: võtsin enne ostmist LKF lehelt pakkumised ja märkisin sinna et olen omanik. Aastamakse oli keskmiselt 150 EUR. Kui ära ostsin ja enda nimele registreerisin kukkus ka pea kõikide pakkumiste hind umbes 2 korda. Ehk need on ikka konkreetse isikuga seotud kes registris omanik on. Ostsingi kindlustuse ca 66 EUR aastas.
180 KW auto on mul Tallinnas 74 EUR. Aga kui võtan samasuguse auto müügikuulutusest võib pakkumine 500 EUR ka tulla Kui registris omanik mingi romuralli krahv on. Ümberregistreerimisega peaks see isikupõhiseks ehk normaalseks minema.
Originaalis pole see polt liimiga kinni aga kuurialused vändanäod kes ei oska või ei taha süveneda, või remondijuhist vaadata valavad selle liimiga üle ja kinni, nüüd siis tagajärg.
Ma vahetan iga aasta firmat. Ostan korraga ette aastaks. Kui aasta hakkab täis saama, lööd auto reg nr LKF sisse ja leiad taas soodsaima. Kui korraga aasta raha välja pole käia, on nipp kuidas saad 1 kui või 3 kuud samuti aasta soodushinnaga. Nipp selles, et ostad aastaks ära, ja siis küsid 9 kuu raha tagasi (teed neile avalduse, et soovid auto maha myya vms), sel juhul saad aastase aoodushinna aga maksad vaid 3 kuu eest. Kui oleksid algselt valinud 3 kuud perioodi, oleks 1 kuu summa kallim tulnud (mida pikemalt korraga ostad, seda soodsam tuleb kuumaks).