Hiinlastel on siseriiklikud mured käsu peale maailma vallutamisega. Firmad, mis toodavad nulli piiril balansseerides nn häid ja odavaid elektriautosid, on sattunud võlaringi. Esialgu püütakse lahendada maksetähtaegade pikendamisega, aga kauaks see ei aita, pealegi hakkab see jama majandusele omaselt tasapisi laienema, kuna autotööstus on seotud ka muude majandusharudega. Sellest meile rohkem ei räägita kui ainult osa, et tulevad ühinemised. Soomlastel oli pikk asjalik artikkel, jäi salvestamata, ise loll muidugi. Eks vaatame kauaks neil seal tahtmist doteerida jagub.
Loomulikult on ka Trumpi rabelemine pakki seganud.
Sa räägid nagu tüüpiline demagoog. Inglise keeles on valetamine "lie" aga seda tohid öelda kui valetamine on sihilik. Kui pole sihilik, siis pead ütlema misinformation või error.
Selles artiklis on kirjas, et Kanada ja GB leevendavad varem seatud nõudeid ja EU võib-olla leevendab.
GM kandis maha 1,6mld raamatupidamuslikku kahjumit. Nissan kurdab, et nende Leaf-i ja Aryiat ei osteta (miks peakski neid ostma?).
VW koondab töötajaid, sest nad pole suutnud kasumlikult häid autosid toota ja ametiühingute tõttu elavad kõik töötajad nagu kuninga kassid. Ei leia praegu, aga paar kuud tagasi ühes intervjuus toodi välja, et samaväärse Renaulti tootmise kulud töötaja palga osas on ca. 2000€ väiksemad, kui VW puhul.
Nagu ka artikkel ütleb, siis Hiinas kasv jätkub, lihtsalt osad autotootjad, kellest me keegi kuulnudki midagi ei ole, ilmselt panevad pillid kotti või liituvad. See on Hiina valitsuse range soovitus, et autotootjad peaksid liituma.
Ma ei oska ühte head ülevaatlikku artiklit tuua. Samuti on paljudes artiklites mõnikord sees ka PHEV-id ja mõnikord ka muud hübriidid. Ma ei toeta pimesi tehisintellekti uskumist, aga kuna seda turgu jälgin, siis tundub olevat hea ja õige kokkuvõte.
Worldwide battery electric vehicle (BEV) sales grew by approximately 27% in the first seven months of 2025 compared to the same period in 2024. This growth was driven by strong performance in China and Europe, though North America saw much slower growth due to policy changes. China's sales grew by 29% year-to-date, while European markets saw a 30% increase.
Regional breakdown
China: Experienced 29% growth, maintaining a strong market position and sustaining EV penetration rates above 50% through July.
Europe: Saw robust growth of 30%, led by countries like Germany and the UK.
North America: Had the slowest growth at just 2% year-to-date, primarily due to policy shifts and a broader market slowdown in the U.S. and Canada. Some data suggests this number has increased to 66% growth in September 2025 due to consumers buying vehicles to beat tax credit deadlines.
Rest of the World: Recorded the strongest regional growth at 42%, as emerging markets like Brazil and India accelerated EV adoption.
Key takeaways
Despite some regional slowdowns, the overall global market is still experiencing significant growth.
The strong performance in China and Europe is a major factor in the global sales increase.
Policy changes, particularly the expiration or reduction of subsidies, are a key factor influencing growth rates in different regions.
Jah, USAs oli september rekordkuu, isegi GM müüs palju autosid. Q4 tuleb suht kindlalt müügi langus, kuna kadus ära toetus. Teiste riikide praktika näitel müük mõne aja pärast taastub.
Teiepoolt lisatud postitus ei vasta tõele, ka esinduse andmete järgi pole sõiduk keritud, seda kinnitab ka maanteeameti graafik. Copartis on tõepoolest kirjas indikatiivne läbisõit kuna spidomeeter puudu, seda siis vandalismi tõttu ,mitte avarii. Postitajad võiksid ka eelnevalt veenduda mida siia ülesse riputavad, mitte huupi lahmida, et 100% keritud ja avariiline.. sellised kasutajad võiks siit samuti ära blokkida ..
fdghfgh küsis, et kes EV-sid vihkab. Tavapäraselt on inimpsühholoogia selline, et oma vihatavaid asju proovitakse nimetades kuidagi halvustada või tuua võrdlus mõne muu kehva asjaga. Siin on ikkagi korduvalt jäänud silma mõisted, millele saab üpriski kindlalt halba tähendust omistada. Näiteks Teie poolt kell 09.37 "elektrikäru" või kaasfoorumlase 63amg "triikraud", mis olevat autolaadne toode, mida sihipäraselt kasutada ei saa.
Deus mul on mulje, et Teie tänahommikuses postituses tekkis teil küsimus, et kas õige on siis see info, et elektriautode müük väheneb või kasvab. Vist viitasite, et elektriautode kasutajad??? on ususekti liikmete laadsed.
Mul ei ole küll infot, et elektriautode müük maailmas väheneks. Nagu ma tõin välja, siis piirkondlikult on kindlasti perioodilisi langusi, aga aastate lõikes on see mulle teadaolevalt järejepidevalt ja "mühinal" ikka kasvanud. Kas saate palun viidata vastupidisele statistikale. See, et paljud muude autode kõrval elektriautosid tootvad ettevõtted ei saa hakkama, ei näita maailma üldist trendi.
Ants maalt, mu kasutajanimi ei ole see auto millega sõidan. Kunagi tegin mingi kommentaari selle nime alt ja siis hiljem viitas moderaator sellele, et reeglite järgi on korrektne ühe nime alt kommenteerida.
Aga eC3 halbadeks omadusteks pean ise maanteel suurt energiakulu, mida proovisõidul kogesin ja netist loetud probleeme laadimise ja tarkvara (nii vähe, kui sellel autol üldse tarkvara on) osas. Kui kellegi esimeseks elektriautoks satub auto, mis ei tööta, siis loomulikult jääb sellest tõrge.
Kirjutati ju, et "tühi käik aeg-ajalt lonkab ja jääb seisma". Nagu Deus kirjutas, siis tõenäoliselt saab liiga palju kütust peale.
Et rohkem nõustada, peaks teadma milline karpa seal on. https://youtu.be/IBFq9nHVmks?si=O7TU62mjkpGDn26I
Samas 1999a on nii ammu, et mõistlik oleks kohe rebuild kit tellida ja düüsid/nõelad ära vaheta. Samas kui käis puhastuses, siis kas see kes puhastas ei näinud et karpa on utiil!?
EDIT: Klappide vea (lekke) saaks välistada kui mõõta silindri(te) surved üle.
Halbu uudiseid ka. Lasti lendu rekord kogus uuendatud Iskander tüüpi ballistilisi. Kuulduste järgi on läbivusprotsent 100 ehk siis Patriot ja ülejäänud õhutõrjed sisuliselt vanaraud hetkeseisuga. "Positiivne" osa on selles, et Iskander on täpisrelv ja mõeldud kindla objekti hävitamiseks ehk ei saa sellega tervet maalappi vägedest puhastada kuid terroriseerida saab kõvasti kasvõi trahvosid sihtides öeldes, et need on militaarojektid, sest nende kaudu saadakse Flamingode tootmiseks voolu. Nu umbes nii nagu Ukraina sihib nende elektrijaamu ja rafineerimistehaseid, mis on algallikas kogu sõjatööstusele.
2024 a alul oli autovahetuse aeg käes ja valikus oli ka EV-d
Et paremini pilti omale selgeks teha, tegin tabeli: plussid/miinused, vajadused/võimalused jms
Kuna pragmaatilisus on mul suht ülbe filter (ja mitut masinat pidada ei taha), siis valituks osutus 2022 Passat 4x4 147kW TDI - ostuhinne 35 000 (Rootsi põgenik, varustusest punnis, tollal läbisõidukellal 25t ees)
Aastane km on mul u 30-35t.
Kui eluolustiil muutub, vbla läen tulevikus EV peale...
Kesse krt teab, mis ülehomne toob.
Kas tühikäik on stabiilne või tundub vahelejätmisi olema. Igasugu nüansse on nii palju, et jõua neid siin kõiki ära trükkida. Mõni asjatundlikum võiks siiski oma pilguga asja üle vaadata.
Venemaaga on kahjuks see lugu, et kui seal peaks võim ka mingil kummalisel põhjusel vahetuma, siis uued tulijad on jälle venelased, nii ihult kui hingelt.
Ajalugu aga näitab, nii kaugele kui keegi parasjagu viitsib tagasi otsida, et venelaste head naabrid saavad olla ainult venelased :-(
Äkki on seal miski klapiajastus metsas ja avaneb varem kui silindris jõuab ära põleda või süüde tahab täpsustamist. Aga alustad küünlast- kui on must ja tahmane, on segu rikas, kui on valge, on lahja, kui on liivakarva helepruun, on segu ok. Mingeid pauke ei kosta sumpast?
Isegi pärast 2035 aastat ei sunni keegi sind EV-d ostma! Võid uhkelt diislipudel taskus jala käia, aga mitte mingit sundi EV-d osta ei ole :-) :-)
Pakun et mõned siin aktiivselt EV-d vihakajad ei elagi enam 2035a.-l.
Mõnele juba ei meeldi https://tehnika.postimees.ee/8333210/pettunud-bezose-paljuki
idetud-odav-sartsuauto-slate-polegi-paris-see-mida-loodeti
Nii ainulaadne ja uudne kui Slate’i kontseptsioon ka poleks, tekib küsimus, kas see on tegelikult see, mida tarbijad otsivad. Piltide põhjal on raske alahinnata, kui spartalik see veok tegelikult on, kommenteerib InsideEVs askeetlikku kontseptsiooni. Jah, autol pole spetsiaalset meediasüsteemi ja sel on isegi vändaga üles-alla keritavad aknad – kaks asja, mis on internetikommentaatorite arvates justkui taeva kingitus inimestele, kes vihkavad moodsate autode ühenduvust.
Kuid Slate’i veokil pole isegi põrandamatti. See odavlennufirma stiilis mugavuste puudumine mõjub keskmisele tarbijale ilmselt jahmatavalt, kui ta säästuautosse istub.
Loomulikult ei pruugi käputäie tootmiseelsete testautode siseviimistlus ja plastdetailid olla lõplik tõde, aga kui see on just see, mida Slate tarnima hakkab, siis peavad autoasjatundjad seda sobivaks pigem tarbesõidukina kullerfirmale, mitte aga mugavusele orienteeritud sõiduauto omanikule. Tegelikult meenutab Slate’i veok isegi mõnesid Hiinas nähtud lihtsaid kaubikuid ja kergveokeid – tööriistu, mis on mõeldud töö tegemiseks, mitte sõidu nautimiseks.
Ise tehtud, hästi tehtud?
Muidugi võib väita, et auto suurim võlu peitubki selle kohandamisvõimalustes. Igaüks saab ise valida, milliseid lisasid ta autole soovib, alates meediasüsteemist ja kõlaritest kuni elektriliste akendeni. See on nagu bistroos jupikaupa omale prae kokku valimine.
Lisaks on võimalik juurde osta terve tagaistmete komplekt ja kerepaneelid, et muuta kastiauto praktilisemaks maasturiks.
Siin peitubki üks suur «aga» – kas inimesed hakkavad ikka oma uut autot massiliselt ümber ehitama? Suunates pilgud korraks tagasi Hiinasse, kus autode isikupärastamine on laialt levinud, eriti odavamate ja väiksemate elektriautode seas, siis seal võib näha autosid, mida kaunistavad kleebised, kiled ja ilmselt mitte kõige ohutumad lisad, mis on odavast veebipoest ostetud.
Üks asi on kleepida autole kleeps, kuid hoopis teine asi on hakata uuel autol kogu tagumist osa maha monteerima, et paigaldadaa istmeid ja uut katust. Enamus pole valmis uue auto kallal sellist suuremat sorti kirurgiat tegema. Eriti olukorras, kus Slate’i hinnaeelis on USA-s nüüd maksusoodustuste kadumisega kahanenud minimaalseks ning konkurendid, kasvõi näiteks Ford, lubavad peagi turule tuua väga sarnase hinnaga neljaukselise veoki, mis ei vaja ise kokkupanemimist.
Kaheukseliste luigelaul
«Minu suurim mure Slate´i puhul on tegelikult sõiduki keretüübi valik – kaheukseline pikap. Ma ei usu, et võimalus see maasturiks ümber ehitada eriti aitab,» ütles turuanalüüsifirma Telemetry asepresident Sam Abuelsamid. Ta usub, et soovi väikese kastiauto järele on internetikommentaatorid ja autofännid tugevalt ülehinnanud. Nõudlus kaheukselise ja kahekohalise veoki järele on tegelikult väga väike. Isegi sisepõlemismootoriga autode maailmas on ühe istmereaga kaheukselised kastikad peaaegu välja surnud ja asendatud neljaukseliste mudelitega. Ainus segment, kus need veel eksisteerivad, ongi kõige lihtsamad tööautod.
Põhjus on selles, et kunagi olidki väikesed kaheukselised pikapid ja maasturid ainus valik. Niipea, kui turule ilmusid neljaukseliste väikemaasturite ja pikapite võimalused, haihtus turg kaheukseliste jaoks.
Slate’i uus odav elektriveok on kahtlemata lahe, armas ja uudne idee, mis leiab kindlasti oma niši. Kuid loota, et see ovallutab massid, on ilmselt ennatlik. Kui vastaseks on taskukohased, mugavad ja täisvarustuses sõidukid, ei pruugi paljastest seintest ja vändaga akendest piisata.
Me siin võime ju soovmõelda, et see savijalgadel koloss hakkab ''mõranema''. Enne paraku ei juhtu sigalas midagi kui selliseid ärksamameelseid (noori) kordades rohkem avalikult välja tulema hakkab. Vähemalt nii palju, et kinnimajades enam kohti pole. Aga seda unistada ei tasu sest vene inimesel pole dna-sse protestivõimekust sisse kirjutatud. Ennemini peksab Ameerika peresõber muutinile mõistuse p€rsest pähe kuigi ka see on reaalsuses vähetõenäoline. Vb paremal juhul sõnades vaid.
VW koondab akuautode tootmise töötajaid. Aga selgita palun, miks see C3e nii halb siis on? Kas Hiina omad on paremad? Kas Renault akukad on paremad? Või mis on siis parem, kas minu iX? Selgita täpsemalt.
Edaspidi valiks ma hoopis plangu elektriauto. Nagu akutõstuk. Praegusega on selline naljakas asi, et kui lähed auto juurde, uksed avanevad, tõmbad vooliku ära, avad elektrilise pagasi luugi, paned asjad sisse, lapsed ja ise istume autosse, uksed sulguvad elektriga, rool ja istmed liiguvad elektriga, peeglid avanevad, kütteseade juba töötab ning tuled põlevad, 5 kaamerat juba filmivad, navi kuvab juba lähedasi laadimispunkte. Selle ajaga on kadunud juba 2 km läbisõitu. Kui luuki ja uksi kasutatakse samal ajal korduvalt, siis kaob 3 km.
Sellest ju põhiline vastuseis ongi tekkinud, et sunniti ostma. Kõik need head kuupäevad 2030 jne. Kui raha on, siis miks mitte, kulutage, majandusel läheb kohe hästi ja riik plaksutab maksutulu peale. Aga kui ma tahan oma V8'ga sõita, siis kõik kiunuvad ja siinkohal käärid tekivadki. Jätke 2.0 karpadega sõitjad ja Ferrari hääli igatsevad kodanikud rahule ja kedagi ei koti, millega keegi sõidab. Ja kui mõni pärisferra saabki lutti foori taga mõne Ora käest, siis äkki see ferramees läheb ja ostab endale hoopis Ora, et mitte häbisse ära surra.
Seda tõenäoliselt muidugi ei juhtu, sest on siin isegi Golf3'd tehtud püssimaks kui Teslad, ei tule Tesla vend ega ka Ferra vend Golfi tuunima seepärast.
Usuga ei ole siin midagi pistmist. Mõtlev inimene teeb ise omad valikud, kui need (mõtted siis) on juhtumisi valed maksab ta ise nende eest (mitte nagu poliitikute valikute korral) :-)
Pole mingi ime, et praegu EV igaühele ei sobi - keegi ei sunni neid ostma (veel) :-)
Väike läbisõit ei ole täna enam mingi probleem, laadimiskiirus ja laadimispunktide arv samuti mitte.
Ma näiteks ei taha olla see tdi mees, aga osadele meeldib: https://youtu.be/cOOcvgNWz5w?si=yk96u51zCYk_8H_f
Tänapäevaseks probleemiks on hoopis H2 laadimisvõimaluste kasinus.
Eile kell 10:01 on välja toodud, et maailm taganeb akupakkidega masinate müügist ja täna öeldakse, et müüakse mühinal ja rohkem... Kummaline vastuolu...
Ususekt on õige väljend, pigem meenutab neid hüperkiiresti hobide vahetajaid, kus iga hobi alguses on see kõige hägedam hobi, ostetakse kahe kuupalga jagu asju kokku ja kuu lõpus vaadatakse, et päris igav on ja juba küllastunud ja peab uue hobi leidma.
Milleks seda elektrikäru kaitse- või kiidukõnet siia vaja produtseerida? Loe nagu mingi ususekti reklaami, et inimesi enda poole meelitada. Kui mõnele sobib nii ostuhinna kui praktilise kasutuse poole pealt, siis keegi ei keela temaga sõita. Mõttetu on siin oma eelistusi ja meeldivusi kuulutada, eriti veel tekstiga, et sa ei pane pahaks kui tuttav kuhugi saksa piiri äärde sõidab. Keda kotib, kas paned pahaks või ei.
Lisan veel ,et loomulikult ei pruugi see kõikidele sobida. Üks tuttav ütles (ja ma tean, et ta mõnikord nii teebki), et ta sõidab ainult tankimise aja + tanklas tehtava kusepeatusega Tallinnast kuskile Saksamaa piirile, kuhu tal on asja. Sööb kah roolis olles.
Muidugi sellisel juhul elektriauto talle ei sobi ja ma ei pane seda pahaks. Ma ise olen suutnud kõige kauem ilma pausita 700km roolis olla. Ma enam ei suuda sedagi. Või kui suudan, siis järgmine päev selg valutab.
Mis küsimus Teil täpsemalt on?
Ma sõidan üle-Eesti ja ei ole olnud auto kasutamisega hädas, kuigi mul on üks kehvemaid Eestis müüdavaid elektriautosid. Küsimus on selles, et kas ma saan väga odava sõiduhinna või sõidan sama kallilt, kui bensiini/diisliga. Ma olen seni umbes 10% läbitud kilomeetreid sõitnud ka kiirlaadija hinnaga, mis on nö. tankla hinnaga kütus. Auto on pikalt kiirlaadijas olnud vaid siis, kui mul on samal ajal muud tegevust. Niisama peatused, et saada oma sihtkohta jõudmiseks voolu, on vist olnud max 8 minutit. Paar korda olen laadinud ca. 4 minutit. Arvestades, et mul on vaja teha seda võib-olla korra 500km kohta, siis ei erine see ajakulu sisuliselt tanklas käimise ajakulust.
Ma olen tänulik, et elu on andnud mulle võimaluse kodus autot laadida. Seepärast saan ma väga suure osa kilomeetreid ikkagi üliodavalt läbida ja rohkem raha jääb muudeks tegevusteks, mitte ei sponsoreeri tanklaid.
Jah, kui ma kodus laen, siis ma võtan korra äpi lahti ja soovi korral määran ise laadimise ajad, et kõige paremat hinda tabada. Seda ei pea tegema. Isegi, kui fix pakett võtta ja suvalisel ajal auto laadimia pista, on koduse elektriga sõitmine ikkagi ca 3 odavam, kui mul enne sisepõlemismootoriga oli. Ma ei oska ka diivanil olles äpi avamist suureks probleemiks pidada.